Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ύστερα από τέσσερις μήνες έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης και δημόσιες διαφωνίες στελεχών για την αποτελεσματικότητα της «γραμμής». Τα μυστήρια του Περισσού ωστόσο αναμένεται να φωτιστούν μετά την ανακοίνωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα εκλέξει τον γραμματέα του κόμματος, μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.

Τα σήματα που εξέπεμψε η «σιδηρά» κυρία του ΚΚΕ δείχνουν ότι ο Περισσός ετοιμάζεται για αλλαγή ηγεσίας έπειτα από 22 χρόνια, ενώ τις εσωτερικές εξελίξεις στον Περισσό περιμένουν με εντονότατο ενδιαφέρον σε ολόκληρο το φάσμα των κομμάτων της Αριστεράς. Οπως έχει υπογραμμίσει η Αλέκα Παπαρήγα, η ίδια δεν είναι παρά ένας απλός στρατιώτης του κόμματος και θα πάει όπου το κόμμα τής υποδείξει.

Υπό την ηγεσία της κ. Παπαρήγα, πάντως, η στάση του ΚΚΕ σκλήρυνε ακόμα περισσότερο μετά και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και όπως την «κατηγορούν» συχνά οι επικριτές της, «οδήγησε το κόμμα σε αυτοκτονική απομόνωση».

Παράλληλα η κ. Παπαρήγα και τα κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ σε μια προσπάθεια να «κρατήσουν τις δυνάμεις» εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και φρόντισαν και να κλείσουν την πόρτα σε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέρχονται από τον Περισσό, με τη φράση «δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με όποιον γύρισε την πλάτη στο κόμμα». Σε αυτή την κατηγορία ο Περισσός εντάσσει τους Αλέκο Αλαβάνο και Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά τη θερμή υποστήριξη του δεύτερου στην ιδέα για συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα μυστήρια του Περισσού σίγουρα ανήκει το όνομα του νέου γραμματέα του κόμματος ενώ, παρά τις μικρές πιθανότητες, παραμένει πάντα στο τραπέζι και το σενάριο η ίδια η κ. Παπαρήγα να επιλέξει την παραμονή στο τιμόνι του ΚΚΕ. Αρκετοί πάντως εκτιμούν πως εάν τελικά υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, ο νέος γραμματέας θα είναι στέλεχος «μετά το 1991» –δηλαδή τη διάσπαση του κόμματος –ώστε να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς την φθορά και το βάρος που κουβαλούν οι «παλιοί».

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο νέος γραμματέας θα έχει ασφαλώς «πολιτικά» και όχι «οργανωτικού τύπου» χαρακτηριστικά. Αυτό στην εσωκομματική αργκό του Περισσού αποκλείει στελέχη όπως ο Δ. Κουτσούμπας, ο Δ. Γόντικας και η Λουίζα Ράζου.

Με το κόμμα να αιμορραγεί δημοσκοπικά, η Αλέκα Παπαρήγα επέλεξε σκληρή μετωπική με τους συντρόφους που άσκησαν δριμύτατη κριτική στη στρατηγική και στην τακτική του κόμματος. Απευθυνόμενη σε συνεδρίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, απάντησε σε όσους την κατηγορούν γιατί το ΚΚΕ έκλεισε τις πόρτες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λέγοντας: «Ακούμε ότι ήρθε η ώρα να ξεμπερδέψουμε με τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να πάμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία βέβαια τώρα χωρά πολύ νερό στο κρασί της γιατί αρχίζει από τη λαϊκή Δεξιά και φτάνει μέχρι και τον Καμμένο. Δυστυχώς, την περίοδο που διανύουμε σήμερα ακόμα και ΚΚ να πεις ότι είσαι, μπορεί να έχεις το όνομα και να μην έχεις τη χάρη. Για μας δεν μετράει, μιλώντας για άλλα κόμματα, αν λέγεσαι κομμουνιστής, αν λέγεσαι αριστερός, αν λέγεσαι ριζοσπάστης ή επαναστάτης. Εδώ βγήκε ριζοσπάστης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974…».