Χωριό-φάντασμα θύμιζε χθες η Ιερισσός, λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση, στις 3 τα ξημερώματα, για τη σύλληψη δύο κατοίκων που κατηγορούνται για την καταδρομική εμπρηστική επιχείρηση στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Πριν ακόμη ξημερώσει, συγχωριανοί τους επιτέθηκαν και κατέστρεψαν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες κι έστησαν οδοφράγματα. Η επιλογή της Αστυνομίας να γίνει ξημερώματα η επιχείρηση των συλλήψεων προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δένδιας ήταν κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί. «Εάν οποιαδήποτε κοινότητα στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά και υπερασπιζόμενος την ώρα της επιχείρησης είπε ότι «θα γινόταν μακελειό» αν επιλεγόταν άλλη ώρα. Για τρομοσόου που δεν είχε διωκτική σκοπιμότητα έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε ότι στόχος της Αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία. Με οξύ τρόπο απάντησε το γραφείο Τύπου του υπουργείου, όπου αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρέχει πολιτική κάλυψη σε άτομα τα οποία κατηγορούνται από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη για επτά κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα».

Λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση και τα επεισόδια που ακολούθησαν για να μπει κανείς στο έρημο χωριό Ιερισσός έπρεπε –λόγω των οδοφραγμάτων –να ακολουθήσει έναν κακοτράχαλο ορεινό δρόμο. Οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν για διαμαρτυρία στα Δικαστήρια Πολυγύρου, όπου επρόκειτο αρχικά να μεταχθούν οι συλληφθέντες. Τελικά κρατήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη ο ανακριτής Πολυγύρου. Και οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή για να απολογηθούν την Κυριακή.

Οι κάτοικοι στην Ιερισσό ήταν όλοι εξοργισμένοι μιλώντας για αδικαιολόγητη «επίδειξη πυγμής». «Χτύπησαν την πόρτα και πεταχτήκαμε όρθιοι. Μέχρι να ανοίξουμε, πέντε άτομα που φορούσαν κουκούλες, έσπασαν την πόρτα, φώναξαν «Αστυνομία» και συνέλαβαν τον άντρα μου, μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών μας», είπε στα «ΝΕΑ» η σύζυγος του 33χρονου συλληφθέντος.