Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν τα πάει καλά με τους φορολογικούς παραδείσους. Στην περίπτωση της Κύπρου ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών ήταν πολύ πιο αιχμηρός απ’ ό,τι ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Στάινμπρουκ καθόταν στην καρέκλα του Σόιμπλε, τα είχε βάλει με την Ελβετία. Απειλούσε με «επέλαση του Ιππικού» αν οι Ελβετοί δεν συνδράμουν ώστε να ανακοπεί η φοροδιαφυγή Γερμανών μέσω των ελβετικών τραπεζών. Ο Στάινμπρουκ είχε κατά νου τη συμφωνία που είχε εκβιάσει η Ουάσιγκτον για τους αμερικανούς φοροφυγάδες. Τότε οι δραστικές απειλές του Στάινμπρουκ είχαν πέσει στο κενό.

«Με το Ιππικό χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο», διαπίστωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Credit Suisse και η Julius Bär έδωσαν στους γερμανούς πελάτες τους διορία μέχρι το τέλος του χρόνου για να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι γνωστοί στις γερμανικές φορολογικές Αρχές. Το ίδιο ζητεί και η UPS.

Η μεταστροφή των ελβετικών τραπεζών δεν οφείλεται στη διαπραγματευτική ικανότητα του Σόιμπλε αλλά σε δύο εξελίξεις που συνέπεσαν χρονικά: στην κρίση της Κύπρου και στις διεθνείς αποκαλύψεις για τις οφσόρ εταιρείες. Η βίαιη αλλαγή του κυπριακού μοντέλου παρέσυρε και τις άλλες χώρες-φορολογικές οάσεις. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε χθες ότι από το 2015 θα θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τα επιτόκια που καρπώνονται από τις τραπεζικές τους καταθέσεις εκεί οι πολίτες της ΕΕ, προκειμένου «να εξασφαλιστεί η φορολόγησή τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες προέλευσης».

Στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται να ενδίδει και η Αυστρία. «Οταν πρόκειται για λογαριασμούς ξένων είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μία στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη», είπε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Σόιμπλε έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Λουξεμβούργου δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα «όχι μικρό βήμα που αξίζει τον σεβασμό μας». Η αλλαγή πλεύσης του Λουξεμβούργου δείχνει, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ότι η επιμονή και η ετοιμότητα για διαπραγμάτευση μετρούν περισσότερο από τις απειλές». Το καρφί στόχευε στο «Ιππικό» του Στάινμπρουκ. Αλλά αποσιωπούσε ότι ο Σόιμπλε έχει φροντίσει να στείλει για παραδειγματισμό στην Κύπρο το… Πυροβολικό.