Η Μπαρτσελόνα έκανε το 1-0 με πέναλτι που καταλογίστηκε σε αμφισβητούμενη φάση. Όχι, ο πρόλογος δεν είναι από ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά είναι το συμπέρασμα του πρώτου προημιτελικού της Euroleague, που προκάλεσε την οργή του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που ταξίδεψε αυθημερόν στη Βαρκελώνη για τον αποψινό πρώτο αγώνα (9/4) αλλά και τον μεθαυριανό (Πέμπτη 11/4), ήταν μετά το τελικό 72-70 υπέρ της Μπαρτσελόνα στην παράταση (64-64 κ.δ) έξαλλος με τους διαιτητές και τις αποφάσεις του.

Έσπευσε μάλιστα στα αποδυτήρια για τους κάνει τα έντονα παράπονα του και μετά προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες έκανε ευθεία επίθεση στον Κώστα Ρήγα, υπεύθυνο της διαιτησίας στην Euroleague.

«Ως εδώ και μη παρέκει! Κάτι βρωμάει! Προκαλώ τους υπεύθυνους να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπευθύνων διαιτησίας της Euroleague και ιδιαιτέρως του κ. Ρήγα» ήταν το οργισμένο μήνυμα που έστειλε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι Πράσινοι φωνάζουν για τις αποφάσεις των Μπελόσεβιτς, Σαχίν, Μπισάνγκ και κυρίως για τα δύο συνεχόμενα επιθετικά φάουλ (σε σκριν) του Στέφαν Λασμέ που έστειλαν τον σέντερ του ΠΑΟ στον πάγκο (με 5 φάουλ στο 35’) και για το φάουλ στην τελευταία φάση, όταν ο Γκιστ στα 3’’ πριν από τη λήξη της παράτασης «γκρεμίστηκε» από τον Τόμιτς και οι ρέφερι δεν έδωσαν αντιαθλητικό υπέρ του Αμερικανού.

Οι Πράσινοι θα είχαν ευκαιρία να νικήσουν το ματς ή να το στείλουν στη δεύτερη παράταση, αφού θα κρατούσαν την κατοχή της μπάλας και μετά τις χαμένες βολές του Γκιστ.

Το 72-70 παρέμεινε μετά τις 0/2 βολές του Αμερικανού που δεν κατόρθωσε να δώσει νέο επιπλέον πεντάλεπτο στο ματς.

Ο ίδιος ήταν εκείνος που έδωσε το πρώτο έξτρα χρόνο για να αναδειχθεί ο νικητής ενός εκπληκτικού αγώνα. Πάλι στα 3’’ πριν από τη λήξη η μπάλα ήταν «νεκρή». Με επαναφορά της από τη baseline για τη Μπαρτσελόνα και το σκορ στο 64-64.

Ο Τόμιτς κάτω από καλάθι έκανε το «χουκ» για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά ο Γκιστ… πέταξε από το πουθενά, έδιωξε τη μπάλα και επανέφερε το… φάντασμα του Παναθηναϊκού στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».

Το 2011 ο Παναθηναϊκός, με λίγες πιθανότητες για πρόκριση σε βάρος του απόλυτου φαβορί της διοργάνωσης και οικοδέσποινας του φάιναλ-φορ, Μπαρτσελόνα έστειλε ηχηρό μήνυμα στον πρώτο προημιτελικό αλλά ηττήθηκε στο φινάλε με 83-82.

Άπαντες πίστεψαν τότε ότι η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχασε την μοναδική ευκαιρία που είχε να κάνει το break, αλλά οι Πράσινοι πέτυχαν στον δεύτερο αγώνα ότι έχασαν στον πρώτο.

Δεν κατόρθωσαν ούτε εφέτος να το σημειώσουν στην παράταση, αλλά τώρα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα συναισθήματα τους και να μπουν την Πέμπτη στο παρκέ με μεγαλύτερο πάθος, και περισσότερη μαχητικότητα για να πάρουν αυτό που έδειξαν την Τρίτη ότι αξίζουν.

Με όπλο την άμυνα και έναν Διαμαντίδη σε εξαιρετική βραδιά, ο ΠΑΟ επέβαλε το παιχνίδι του.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε απίστευτες συνεργασίες με τον εκπληκτικό Λασμέ και παίζοντας έξυπνα, προηγήθηκε ακόμη και με 12π (9-21) στο πρώτο μέρος αλλά και με 7π (49-56) στο 33’. Ειδικά στο β’ μέρος, όταν ο Παναθηναϊκός αντέδρασε ψύχραιμα στην αντεπίθεση που σήμανε ο αγέραστος Γιασικεβίτσιους, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη φαινόταν πως δεν θα έχανε το ματς από τα χέρια της. Τα φάουλ που χρεώθηκε ο Λασμέ, αποσυντόνισαν την λειτουργία των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης, ενώ ο Σάδα έδωσε στον «Σάρας» τη χείρα βοηθείας που χρειαζόταν ο Λιθουανός στην επίθεση της Μπαρτσελόνα.

Με το τρίτο, σε τέσσερις προσπάθειες, τρίποντο του ο 37χρονος γκαρντ ισοφάρισε στο 35’ σε 60-60 και από εκεί και πέρα για πέντε λεπτά στην κανονική διάρκεια και άλλα πέντε στην παράταση ισορροπούσε στην κόψη του ξυραφιού. Τελικά ο Παναθηναϊκός πληγώθηκε, αλλά ακόμη δεν έκοψε κάποια αρτηρία του. Παραμένει ζωντανός και ικανός να κόψει εκείνος την καρωτίδα της Μπαρτσελόνα.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64 (κ.α.), 72-70 (παρ.)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάδα 13 (1), Χουέρτας 8 (1), Ναβάρο 14 (4), Γιασικεβίτσιους 11 (3), Γουάλας, Ίνγκλις 4, Λόρμπεκ, Τζαουάι 9, Τόμιτς 13.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 5 (1), Ματσιούλις 6 (1), Ούκιτς, 9 (2), Λάσμε 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (3), Γκιστ 14 (2), Μπανκς, Σχορτσανίτης 5.