Νέα πρόταση επέδωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κατά την κοινή συνάντησή του την Τρίτη με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά». Χθες, είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του με τους δύο αντιπροσώπους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.

«Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο Μπαν Κι Μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς.

«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο αμερικανός διαπραγματευτής δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του ΓΓΜάθιου Νίμιτςανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Στα Σκόπια ο επίτροπος τηνδιεύρυνση της ΕΕ

Στο μεταξύ ο επίτροπος-αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, επισκέφθηκε τα Σκόπια την Τρίτη και με μία ευθεία παρέμβασή του, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τους παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Ο Στέφαν Φούλε είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012.

Ο διάλογος αυτός, περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του «έχει βάσιμα αποτελέσματα και επιχειρήματα ώστε να λάβει μια θετική έκθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια θετική για τη χώρα απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει στις 16 Απριλίου την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ωστόσο ο Στέφαν Φούλε, δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο της.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του «έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων», ενώ σημείωσε την «αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησης του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας με την Βουλγαρία,ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, «παρά το γεγονός ότι η διμερής πολιτική επικοινωνία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει με θετική στάση για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από τη «Μακεδονία» να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής μας ενσωμάτωσης. Πιστεύω ότι ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη «Μακεδονία» θα προσφέρουν επιπρόσθετη ώθηση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Φούλε και Γκρούεφσκι χαιρέτισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ («Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης) και εξέφρασαν την προσδοκία ότι «οι εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγει ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα φέρουν απτά αποτελέσματα», προστίθεται στο ανακοινωθέν.