Λουλούδια, δέντρα, χόρτα θα κατακλύζουν, για τους επόμενους έξι μήνες, τον θόλο του Ευγενίδειου Πλανητάριου. Στα 950 τετραγωνικά του- έκταση όση καταλαμβάνουν δύομισι γήπεδα μπάσκετ- στήνει την παράστασή της μια παρέα από κολεόπτερα και διηγείται τη «Ζωή του κυρίου Δεντρούλη».

Η νέα ψηφιακή παράσταση του Ευγενίδειου Πλανητάριου, μια τρυφερή ταινία, γεμάτη χρώματα και περιβαλλοντικά μηνύματα, απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και άνω, χωρίς να εξαιρούνται οι ενήλικες.

Ξεναγοί στη ζωή του κυρίου Δεντρούλη, που δημιούργησε ο γερμανός ψηφιακός δημιουργός, σκηνοθέτης και συνεργάτης του ιδρύματος, Πίτερ Ποπ, είναι η Δανάη η πασχαλίτσα και ο Λάμπης ο πυγολαμπίδας. Δύο μικρά πειραχτήρια που ανήκουν στην τάξη εντόμων, τα οποία οι ειδικοί επιστήμονες ονομάζουν κολεόπτερα.

Ο Λάμπης και η Δανάη παίρνουν τα παιδιά (και τους γονείς) από το χέρι και τα ξεναγούν σε κάθε σημαντικό κομμάτι του δέντρου, από τις ρίζες, το φλοιό, το εσωτερικό του κορμού, τα κλαριά και το φύλλωμα και εξηγούν με τις φωνές του Γιώργου Πυρπασόπουλου και της Σίας Κοσκιννά τη χρησιμότητα καθέ τμήματός του.

Με τρόπο απλό και διασκεδαστικό, που όμως δεν στερείται επιστημονικής ορθότητας, περιγράφουν πώς μεγαλώνουν τα δέντρα, πώς τρέφονται και κυρίως πώς προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όλων μας: το οξυγόνο και τη γλυκόζη.

Ο Λάμπης ο πυγολαμπίδας και η Δανάη η πασχαλίτσα είναι κατά το σενάριο (που διασκεύασαν η Εύη Γαρδίκη και ο Νίκος Θωμαϊδης με την επιστημονική επιμέλεια της βιολογου Κατερίνας Τσικαλάκη, και οι τρείς στελέχη του ιδρύματος Ευγενίδου και την σκηνοθεσία της Μαρία Ζερβού) μαθητές της διακεκριμένης σχολής των Πεφωτισμένων Κολεόπτερων με δασκάλα την Μίνα Αδαμάκη και γι’ αυτό είναι τα πλέον κατάλληλα έντομα για την ξενάγηση.

«Το Ευγενίδειο, τα τελευταία τρία χρόνια κάνει άνοιγμα και στα παιδιά μικρότερων ηλικιών- διότι ως πρόσφατα τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά άνω των 10 ετών- με σκοπό να μυηθούν κι εκείνα στο συναρπαστικό κόσμο του Πλανητάριου, να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να μάθουν, με μεθόδους απλές και εύληπτες», εξηγεί η κ. Γαρδίκη.

Με αυτή την προσέγγιση, τα παιδιά στα 40 λεπτά που διαρκεί η ταινία για τη «Ζωή του κυρίου Δεντρούλη» (σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Ζερβού) παρέα με την πυγολαμπίδα, την πασχαλίτσα και άλλα έντονα αλλά και φυτά (που μιλούν και με τις φωνές των Μάνου Καρατζογιάννη και Χρήστου Θάνου) εισχωρούν βαθιά μέσα στα φύλλα των δέντρων, τρυπώνουν ως τους χλωροπλάστες κι από εκεί στη χλωροφύλλη και μαθαίνουν τα υλικά που χρειάζονται τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν: νερό από το έδαφος, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και φώς από τον ήλιο. Η ευχάριστη παρενέργεια αυτή της μαγειρικής είναι το οξυγόνο.

>INFO

«Η ζωή του κυρίου Δεντρούλη», ψηφιακή παράσταση του ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φαληρο, είσοδος από Πεντέλης 11, τηλ. 210-9469600). Εισιτήρια 4 ευρώ (παιδικό), 6 ευρώ (ενήλικες)