«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που ανελήφθησαν από το Πεκίνο και τη Μόσχα για να ενθαρρυνθεί η Πιονγιάνγκ να απόσχει από προκλητικές δηλώσεις και απειλές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους και τους Ρώσους εταίρους μας και τις άλλες χώρες για να κάνουμε τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου ο Κάρνεϊ.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της, εξοργισμένη από τη νέα δέσμη κυρώσεων που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ μετά τη νέα της πυρηνική της δοκιμή στις αρχές Φεβρουαρίου, και τις εν εξελίξει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Η σύμμαχος της Κίνα, η οποία ψήφισε τις τελευταίες κυρώσεις εναντίον της, εξέφρασε χθες Κυριακή την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Σε κανέναν δεν θα πρέπει να επιτραπεί να βυθίσει στο χάος μια περιοχή, και μάλιστα από τον πλέον ισχυρό λόγο στον κόσμο, από εγωισμό», δήλωσε ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να κατονομάσει τη Βόρεια Κορέα ή τις ΗΠΑ.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ουάσιγκτον έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού, ανακοινώνοντας την αναβολή της δοκιμής ενός πυραύλου της στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ένα αξιωματούχο της αμερικανικής Άμυνας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή για να αποφύγει το ενδεχόμενο η δοκιμή αυτή «να θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την τρέχουσα κρίση με τη Βόρεια Κορέα».

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε από την πλευρά του σήμερα την αναβολή αυτή ως «πολύ σημαντική» χειρονομία κατευνασμού έναντι της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόβερο.

«Ελπίζω ότι η χειρονομία αυτή θα σημειωθεί από τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας ότι και οι δύο τους θα ηρεμήσουν και όλοι θα εργαστούν μαζί στην αναζήτηση μιας λύσης στα διάφορα προβλήματα», πρόσθεσε.