Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την περασμένη Παρασκευή τέσσερα από τα εννέα επίμαχα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία ήταν και τα σημαντικότερα για την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Κοέλιο συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για την εύρεση εναλλακτικών μέτρων το Σάββατο, αλλά η Κομισιόν, όπως δείχνει σχετική έκθεση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο απόκλισης από το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις της Πορτογαλίας προς τους δανειστές της, ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν εξακολουθεί να επιθυμεί παράταση στην αποπληρωμή.

«Η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές, εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης», αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.

«Η συνεχής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με την παράταση της προθεσμίας της οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Πορτογαλία, όπως η Ιρλανδία, έχει ζητήσει την παράταση της προθεσμίας των δανείων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν του 2022, προκειμένου να εξομαλύνει τις οικονομικές της ανάγκες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες της παράτασης την επόμενη Παρασκευή.

Το εκτελεστικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος ή την επαναδιαπραγμάτευση τους, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Πορτογαλία και θα παρατείνει τις δυσκολίες από την αναπροσαρμογή.