Η υγεία της οικονομίας της Ευρώπης «έχει μεγάλη σημασία» για τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λου, μετά την συνάντηση που είχε με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η οικονομική μας σταθερότητα εξακολουθεί να εξαρτάται από αυτό που συμβαίνει πέραν των συνόρων μας και η υγεία και η σταθερότητα της Ευρώπης έχουν μεγάλη σημασία για μας», σημείωσε ο Λου σε δηλώσεις που έκανε έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

«Με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τα σχέδια των ευρωπαίων εταίρων μας για την ενίσχυση της ζήτησης αυτήν την περίοδο της αύξησης της ανεργίας», πρόσθεσε ο Λου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση, ο Λου υπενθύμισε ότι «οι καταναλωτές και οι αμερικανικές επιχειρήσεις επέδειξαν αντίσταση, με μια κατανάλωση και επενδύσεις που εξακολουθούν να αυξάνονται» και σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία γνώρισε «4 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, μολονότι ο ρυθμός της δημιουργίας θέσεων εργασίας δεν είναι τόσο γρήγορος όσο θα επιθυμούσαμε».

Ο Λου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Ρόμπαϊ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν καθώς και αυτόν που είναι αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μπαρόζο και οι δύο υπογράμμισαν το γεγονός ότι «οι προσπάθειες υπέρ της ανάπτυξης θα πρέπει να συνοδεύουν την δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Κατά τις συνομιλίες αυτές συζητήθηκε επίσης η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και η οποία αντανακλά την «βαθιά μας πεποίθηση ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να είναι ακόμη πιο παραγωγικές όσον αφορά τις συναλλαγές, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», όπως σημείωσε ο Λου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντήσει επίσης εντός της ημέρας τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, προτού μεταβεί στην Φραγκφούρτη και στην συνέχεια στο Βερολίνο.

Στην Φραγκφούρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.