«Ο Πάπας τείνει το χέρι του προς τους ορθόδοξους» τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφερόμενη στις επιλογές του Πάπα Φραγκίσκου.

Στην ανάλυσή της, η εφημερίδα αναφέρει ότι το απόγευμα της Κυριακής ο Φραγκίσκος θα εισέλθει για πρώτη φορά στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στην Αιώνια Πόλη για να αναλάβει επισήμως και τα καθήκοντα του επισκόπου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σε μια κίνηση επαναπροσέγγισης με τους ορθόδοξους, ο ποντίφικας δεν θα χαρακτηρισθεί «ιδιοκτήτης του αμπελώνα που εποπτεύει από ψηλά το κτήμα του», όπως είχε γίνει με τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ'.

Το νέο κείμενο που θα διαβαστεί αναφέρει ότι ο Πάπας «προΐσταται με αδελφοσύνη όλων των Εκκλησιών και με σταθερή γλυκύτητα οδηγεί όλους προς τις οδούς της αγιότητας».

Σύμφωνα με την Repubblica, ο κύριος στόχος είναι από μία να υπογραμμισθεί ότι «ο ποντίφικας διαθέτει πρωτείο που πρέπει να ασκείται όμως με πνεύμα αδελφοσύνης και ελέους. Από την άλλη, να δοθεί μια ώθηση για ομαδικότερη διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας, με ένα νέο είδος εσωτερικής, οριζόντιας διοίκησης».

Όπως παρατηρήθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την εκλογή του, ο Πάπας Φραγκίσκος-όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής Πάολο Ροντάρι- προτιμά να τον αποκαλούν επίσκοπο Ρώμης παρά ποντίφικα και υποδεικνύει την επιστροφή σ' ένα πρωτείο που ασκείται στα πλαίσια της πίστης και του ελέους και όχι ως απεριόριστη, γενική δικαιοδοσία.

Το απόγευμα της Κυριακής, επίσης, ο αναπληρωτής επίσκοπος της Ρώμης Αγκοστίνο Βαλίνι πρόκειται να διαβάσει ενώπιον του αργεντινού Άγιου Πατέρα ευχή «να μπορέσει να σχηματισθεί από το ένα άκρο μέχρι το άλλο στη γη ένα μόνο ποίμνιο με ένα μοναδικό ποιμένα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από