Πρόστιμο 13.000 ευρώ και αποζημίωση στην ακτιβίστρια Χορία Ανκούρ επιδίκασε γαλλικό δικαστήριο στην αεροπορική εταιρείαAir France, επειδή απαγόρευσε στη συγκεκριμένη επιβάτιδα να ταξιδεύσει με αεροσκάφος της από τη Νίκαια στο Τελ-Αβίβ.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν επέτρεψε στην ακτιβίστρια να ταξιδεύσει επειδή βρισκόταν στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων που είχε αποστείλει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε ρατσιστική την στάση της εταιρείας και ηAir France άσκησε έφεση.

Το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2012 όταν πλήθος κόσμου ταξίδευσε στο Ισραήλ για να διαδηλώσει στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Η 30χρονη φοιτήτρια νοσηλευτικής Χορία Ανκούρ ρωτήθηκε από υπάλληλο της Air France αν διέθετε ισραηλινό διαβατήριο ή αν ήταν Ισραηλινή.

Απάντησε «όχι» και στις δύο ερωτήσεις και αμέσως το προσωπικό ασφαλείας την ανάγκασε να κατέβει από το αεροπλάνο.

Ο δικαστής αποφάσισε χθες Πέμπτη ότι επρόκειτο για «καθαρή περίπτωση ρατσισμού».

Οι συνήγοροι τηςAir France ισχυρίστηκαν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντιλήφθηκαν ότι η Ανκούρ βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» πολύ αργά κι ενώ είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροσκάφος και τής ζήτησαν να διαλέξει άλλη εταιρεία να ταξιδεύσει καθώς επικαλέστηκαν το δικαίωμά τους να αρνούνται τη μεταφορά επιβατών.

Το λάθος τους, από νομικής πλευράς, ήταν όπως ανέφεραν γάλλοι αξιωματούχοι ότι είχαν προηγουμένως ρωτήσει την 30χρονη για την καταγωγή και την εθνικότητά της εμπίπτοντας στις περιπτώσεις φυλετικής διάκρισης.