Το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ινδίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας Google με αφορμή έναν «διαγωνισμό» που οργανώθηκε πρόσφατα για την εφαρμογή των χαρτών της, το αποκαλούμενο «Map Maker».

Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο η εταιρεία οργάνωσε ένα διαγωνισμό με τίτλο «Mapathon 2013» ζητώντας από τους Ινδούς χρήστες των εφαρμογών της να στείλουν λεπτομέρειες για τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία και τα καταστήματα της περιοχής τους, με την ακριβή τους διεύθυνση, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Map Maker.

Ο Ρ.Σ. Πάντχι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου, εξήγησε ότι η υπηρεσία του αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της Google India, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στο Νέο Δελχί, γιατί θεωρεί ότι οι ενέργειες της εταιρείας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Ευαίσθητες πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Πάντχι, ο διαγωνισμός δεν εφαρμόζει την ινδική νομοθεσία, ούτε την εθνική πολιτική όσον αφορά τη χαρτογράφηση και αυτό «έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια».

Όπως είπε, οι χρήστες της εφαρμογής μπορεί να έστειλαν «ευαίσθητες» πληροφορίες που να αποκαλύπτουν την τοποθεσία εγκαταστάσεων και κτιρίων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

«Πώς μπορεί ο καθένας να ξέρει τι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας; Δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται γεωγραφικοί χάρτες στο διαδίκτυο με τη βοήθεια τυχαίων δεδομένων, χωρίς το πράσινο φως από τις ενδιαφερόμενες κρατικές αρχές», τόνισε.

Ο Πάντχι παραδέχτηκε πάντως ότι ακόμη δεν έχει δει χάρτες της Google που να εικονίζουν «ευαίσθητα» κτίρια και διευθύνσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστηρίζει ότι στόχος του διαγωνισμού ήταν να ενθαρρύνει τους Ινδούς να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της.

«Οι ινδικές αρχές, το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας καθώς και ο υπεύθυνος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου ενημερώθηκαν για τον χάρτη ο οποίος σέβεται όλους τους νόμους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση με την οποία η εταιρεία δηλώνει ότι είναι «ανοιχτή» να συζητήσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με τις αρχές της Ινδίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ινδικές αρχές. Το 2011 η αστυνομία απαγόρευσε στην εταιρεία να φωτογραφίζει τους δρόμους των πόλεων για την εφαρμογή Street View, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν δρόμους και κτίρια σε όλο τον κόσμο, δεν είναι διαθέσιμη στην Ινδία.