Να μπει τέλος στις «τυφλές», όπως τις χαρακτήρισε, περικοπές στο εισόδημα των ανδρών και των γυναικών που στελεχώνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις ζήτησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να αλλάξει το μοντέλο των εξοπλισμών και να σταματήσει η μικροκομματική αντιπαράθεση στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνέδεσε την οικονομική κρίση με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και εκτίμησε ότι δεν μπορεί πια να συνεχίζουμε να υιοθετούμε και να ασκούμε πολιτικές που αναγάγουν το «ναι σε όλα» σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία, που αποδέχονται στους δανειστές μας ακόμα και να έχουν λόγο στη χάραξη του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας, που μας οδηγούν σε μία κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας.

Οπως υπογράμμισε «επειδή κατά τη δική μας εκτίμηση η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο των τυφλών περικοπών στο εισόδημα των ανδρών και των γυναικών που στελεχώνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις».

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναπαραγάγει παλαιότερες θέσεις του κόμματός του για συγκεκριμένες περικοπές στα κρατικά κονδύλια –τα οποία, κατά την πάγια θέση της Αριστεράς, θα πρέπει να δοθούν για Υγεία και Παιδεία –και αναφέρθηκε στην ανάγκη να σχεδιαστούν Ενοπλες Δυνάμεις «σύγχρονες, ευέλικτες, μικρότερου σχήματος, ίδιας όμως και καλύτερης αποτρεπτικής δυνατότητας, μικρότερου κόστους λειτουργίας, αλλά με δυνατότητες να δίνουν δαπάνες, προκειμένου το έμψυχο δυναμικό να έχει κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες που θα βοηθούν τη διαβίωση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Οι επίσημοι

Παρόντεςστην επίσκεψητου ΑλέξηΤσίπρα ήτανο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και του αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς