Οι υπάλληλοι της «Μεγάλης Βρεταννίας» καθοδηγούν το κοινό μόλις ακούν τη φράση «για την παρουσίαση του βιβλίου…»: «Περάστε στο Grand Ballroom, αφού πρώτα πάρετε έναν καφέ πάνω στο τέρμα του διαδρόμου» είναι η μόνιμη επωδός στα χείλη τους. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μπαίνει στην αίθουσα με τα παχιά χαλιά και τους μπρονζέ πολυελαίους για ένα καφεδάκι. Ακολουθεί ο Κώστας Λαλιώτης. Η απορία των περισσοτέρων, ακόμη και των νεαρών κυριών που κρατούν νωχελικά τις επώνυμες τσάντες τους είναι μία: «Θα τα καταφέρει να έρθει ο Στουρνάρας;».

Πολιτικοί, παλιοί και νέοι, είναι εκεί. Στον διάδρομο έπειτα από μια θερμή χειραψία ο Αλέκος Παπαδόπουλος κάνει πλάκα στον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ –«με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάνε «τι είπες πάλι;» γιατί βλέπουν δηλώσεις Α. Παπαδόπουλου».

Ο υπουργός Οικονομικών από τις τρεισήμισι το μεσημέρι συσκεπτόταν με την τρόικα. «Διέκοψα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι απλά» θα πει ο ίδιος αργότερα από το πάνελ. Τα κατάφερε τελικά να έρθει για να παρουσιάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο ψυχρός εμφύλιος» από τις εκδόσεις Πατάκη. Δίπλα του η Μαρία Δαμανάκη και ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Στο ακροατήριο βλέπεις από τον Γρηγόρη Ψαριανό μέχρι κυρίες που φορούν τις διάσημες γόβες με τις κόκκινες σόλες. Ο υπουργός είναι καθησυχαστικός. «Εχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου για τη δημοσιονομική προσαρμογή και 3/4 για την ανταγωνιστικότητα. Οπως σε κάθε μαραθώνιο όμως, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι δύσκολα» θα πει. Και ως συνήθως αισιόδοξος: «Η τρικομματική κυβέρνηση πέρασε τις παιδικές ασθένειες και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Πολλοί φθάνουν καθυστερημένοι. Οπως ο Φίλιππος Σαχινίδης ή η Ζέττα Μακρή. Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επιλέξουν να κάτσουν στη γαλαρία ενώ η Εύα Καϊλή θα κάνει είσοδο. Την ώρα που η Μαρία Δαμανάκη προσπαθεί να περιγράψει την εμπειρία της στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ο Στουρνάρας γράφει διαρκώς στο κινητό του. Η επίτροπος, αφού πρώτα επικρίνει τα αστικά κόμματα γιατί «δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν την επιχειρηματικότητα» και «να ξεπεράσουν την κουλτούρα του εθνικού λαϊκισμού», αλλά και την Αριστερά, επειδή «χρόνια τώρα εστίαζε μόνο στη διανομή του πλούτου κι όχι στην παραγωγή του», θα μιλήσει για την Ευρώπη. «Δεν είναι αυτή που θέλουμε. Τα triple A αποφάσιζαν παραμερίζοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η Ευρώπη –ή μάλλον η σχέση μας με αυτήν –απασχολεί σχεδόν τους πάντες μέσα στη μεγάλη αίθουσα με το σκαλιστό ταβάνι. Ο μόνος που θα μιλήσει εκτενώς για το βιβλίο είναι ο Νικολακόπουλος. Αλλά ως δημοσκόπος θα κάνει και την πιο εύστοχη παρατήρηση για την Ευρώπη. «Τρέμουμε τις ευρωεκλογές που έρχονται και το Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί. Χρυσή Αυγή, Μπέπε Γκρίλο, βρετανοί αντιευρωπαϊστές και τόσοι άλλοι… ».