Πρωί της 6ης Απριλίου 1941. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία. Με αφορμή τα 72 χρόνια από τη γερμανική εισβολή, που συμπληρώνονται σήμερα, το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στις ιστοσελίδες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το επεισόδιο «Η γερμανική εισβολή» της σειράς ντοκιμαντέρ «Χρονικό Της Εθνικής Αντίστασης», του Αντώνη Βογιάζου, παραγωγής 1987.

Η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος ξεκίνησε από τα βόρεια σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου) και συνεχίστηκε σε συνεργασία με τις ιταλικές δυνάμεις για να καταλήξει στα νησιά του Αιγαίου (8 Μαΐου).

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε η υπογραφή των δύο Πρωτοκόλλων Συνθηκολόγησης (20 και 23 Απριλίου) και η εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη φυγή της ελληνικής κυβέρνησης, αρχικά στην Κρήτη, την ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, τις απαρχές της έκρηξης του πατριωτισμού, την άρνηση ορισμένων αξιωματικών να συνθηκολογήσουν, την πρόταση για διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου, τη συλλογή και απόκρυψη οπλισμού, την απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων, τη δράση των φοιτητών και τις εκδηλώσεις αυθόρμητης αντίστασης από τους Έλληνες με δολιοφθορές προς τον στρατό κατοχής.

Το αφιέρωμα διανθίζεται από μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πρωτότυπες συλλογές σπάνιων ή ανέκδοτων φωτογραφιών, κινηματογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και από έγγραφο αρχειακό υλικό από τις γερμανικές αρχές, που αναδεικνύει την Αντίσταση από τη σκοπιά των κατακτητών.