«Αρρυθμίες» έχει προκαλέσει στην αγορά φαρμάκου το νομοθετικό κενό που έχει προκύψει για τη χορήγηση ακριβών και αναντικατάστατων φαρμάκων για βαριά πάσχοντες. Ετσι, ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με AIDS, πάσχοντες που πρέπει να λαμβάνουν αυξητικές ορμόνες αλλά και παιδιά με αιμορροφιλία, λαμβάνουν τα φάρμακά τους με το… σταγονόμετρο.

Η εμπλοκή έχει προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σκευάσματα αυτά εξαιρέθηκαν προ περίπου δύο μηνών από τη λίστα φαρμάκων «υψηλού κόστους», τα οποία διά νόμου χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Ετσι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας, η εξαίρεση των σκευασμάτων αυτών από τη λίστα ερμηνεύεται ότι «θα έπρεπε πλέον να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Πάντως, ο κ. Παπασάββας διευκρινίζει ότι τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Παίδων συνεχίζουν να χορηγούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα στους μικρούς ασθενείς όταν εγκυμονείται κίνδυνος για την πορεία της υγείας τους, π.χ. παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό ΗIV. «Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις αυξητικές ορμόνες. Οταν η θεραπεία δύναται να καθυστερήσει, τότε οι συνταγές δεν εκτελούνται».

Διοικητές των νοσοκομείων αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και έχει ενημερώσει πως εξετάζει το ζήτημα και αναζητά άμεση επίλυση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου αποσαφηνίζει στα «ΝΕΑ» ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν διά νόμου να χορηγήσουν αντιρετροϊκά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες και παράγοντες πήξης (για την αιμορροφιλία) αφού υπάρχει περιορισμός στα κανάλια διάθεσής τους.