Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ ο καθένας αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός και ο πρώην πρόεδρος της Επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος.

Και οι δύο απολογήθηκαν στον πρόεδρο Πρωτοδικών-ανακριτή Χρήστο Παπακώστα για την υπόθεση των αδιαφανών δαπανών προς τη ΓΕΝΟΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι τώρα περισσότεροι από δέκα κατηγορούμενοι και είναι όλοι ελεύθεροι, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κλήθηκε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 26 Απριλίου 2013.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν σε μεγάλα ποσά που φέρεται να χορήγησε η ΔΕΗ και έλαβε η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ, για σκοπούς οι οποίοι ουδέποτε εκπληρώθηκαν, ενώ διετέθησαν για ταξίδια συνδικαλιστών και άλλες αδιαφανείς δαπάνες.

Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα και την άκσηση ποινικής δίωξης αποτέλεσε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο διαπίστωνε μεταβιβάσεις ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, άλλοτε με τη μορφή δανείων και άλλοτε με τη μορφή έκτακτων επιχορηγήσεων για την επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών.

Αμέσως μετά το τέλος της ανάκρισης η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφασίσουν αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη για την ερευνώμενη υπόθεση.