Τα τέσσερα διαπιστωμένα ρήγματα που υπέστη το Sea Diamond, όταν προσέκρουσε σε ύφαλο της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη βύθιση του πλοίου, υποστήριξε στο δικαστήριο ο πρώτος από τους τρεις πραγματογνώμονες που έχει διοριστεί από την Εισαγγελία της Νάξου, στη δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου που διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Όπως ανέφερε ο πραγματογνώμονας στη μαραθώνια κατάθεσή του, κάθε τέταρτο στο πλοίο εισέρρεαν 3.000 τόνοι νερού περίπου και οι αντλίες δεν μπορούσαν να βγάλουν πάνω από 840 τόνους την ώρα.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το βυθόμετρο που βρίσκεται 27 μέτρα από την πλώρη και δείχνει μόνο ό,τι βρίσκεται κάτω από το πλοίο, δεν θα μπορούσε να εντοπίσει και να προειδοποιήσει για τον ύφαλο, ενώ αναφερόμενος στις υδατοστεγείς θύρες του πλοίου, είπε ότι αυτές μπορεί να έκλεισαν, αλλά αυτό που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να καθυστερήσουν τη βύθισή του.

Αναφερόμενος στην αξιοπλοΐα του πλοίου είπε ότι είχε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας (ναυπηγικών, μηχανολογικών, ηλεκτρομηχανολογικών, σωστικών και ραδιοτηλεπικοινωνιών) από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο δικαστήριο κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση, όταν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, αμφισβήτησαν πλήρως την πραγματογνωμοσύνη του μάρτυρα και υποστήριξαν ότι ο πραγματογνώμονας διευκολύνει την υπεράσπιση.

Ο πραγματογνώμονας είναι διορισμένος από την εισαγγελία και διευκολύνει το δικαστήριο, είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το «Sea Diamond», στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον όρμο Φηρών στις 5 Απριλίου 2007, προσέκρουσε σε ύφαλο, που σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έγινε λόγω λανθασμένης χαρτογράφησης, με αποτέλεσμα να υποστεί τουλάχιστον τέσσερα ρήγματα και να υπάρξει εισροή υδάτων.

Η υδρογραφική υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, σε έγγραφό της που υπάρχει στην Εισαγγελία, αποδέχθηκε την εσφαλμένη χαρτογράφηση. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η θέση της υδρογραφικής υπηρεσίας ταυτίζεται πλήρως με άποψη των τεχνικών, στους οποίους η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε αναθέσει τη μελέτη της χαρτογράφησης της περιοχής, οπότε και διαπιστώθηκε το λάθος.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 13 κατηγορούμενους, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι η διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, παράβαση από αμέλεια του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων και παραμέληση της υποχρέωσης του πλοιάρχου για διάσωση των εγγράφων του πλοίου.