Tην έντονη ανησυχία τους για την ασαφή –όπως τη χαρακτηρίζουν –πρόταση της Greenpeace για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες διατύπωσαν εκπρόσωποι του Δήμου Κύθνου και των αλιέων του νησιού σε διημερίδα για την αλιεία που έγινε στην Πάρο.

Ο χάρτης της οργάνωσης δείχνει τα ανατολικά παράλια της Κύθνου ενταγμένα στο καταφύγιο και αναφέρει ότι «θα επιτρέπεται η χαμηλής έντασης, μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Φίλιππας τόνισε πως «ανησυχεί όλο το νησί, διότι η πρόταση είναι ασαφής. Δεν μας εξηγούν τι εννοούν με τη φράση «χαμηλής έντασης αλιεία». Ποιοι είναι οι κανόνες; Πρέπει να τους ξέρουμε για να τοποθετηθούμε. Να μας πουν συγκεκριμένα. Θα μπορούμε να ψαρέψουμε π.χ. με τόσα δίχτυα, με τόσα αγκίστρια; Είναι ένα θέμα που μας καίει διότι έχουμε τους περισσότερους ψαράδες αναλογικά με τον πληθυσμό (στόλος 37 παράκτιων αλιέων στους 1.300 κατοίκους).

Μάλιστα στη διημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πάρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχος υπό τον τίτλο «Αλιεία στις Κυκλάδες – παρόν και μέλλον», ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλιέων Κύθνου Γιώργος Ηλιού ανέφερε ότι ο χάρτης του καταφυγίου που έχει κυκλοφορήσει έχει πανικοβάλει όλη την αλιευτική κοινότητα.

«Τα ψάρια λιγοστεύουν». Στην ίδια εκδήλωση οι περισσότεροι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων σε αρκετές περιοχές των Κυκλάδων.

Προσπάθεια για να δοθεί τέλος στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος χρειάζεται να καταβάλουν όλοι, επεσήμανε στην εισήγησή της η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη. Πρόσθεσε ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αναθεωρημένη Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Οπως είπε η κ. Δαμανάκη, τα ψάρια λιγοστεύουν. Το δείχνουν μελέτες και το επιβεβαιώνουν οι παλαιότεροι ψαράδες. Οσο για τις συνέπειες, «λιγότερα ψάρια, σημαίνει λιγότερο εισόδημα, περισσότερα έξοδα για τον ψαρά. Πληγωμένο και ασθενές οικοσύστημα με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικοκοινωνικές για τα νησιά των Κυκλάδων».

Η προβληματική κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων στο Νότιο Αιγαίο –όπου σε ορισμένες περιοχές το 65% των ψαριών βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων –ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Χατζηιωάννου. Για την ανάγκη να προστατευτεί άμεσα το θαλάσσιο περιβάλλον και να σταματήσουν οι κακές πρακτικές αλιείας μίλησαν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF Ελλάς.