Υπερηχητικός Παπανικολάου, απογείωσε τον Ολυμπιακό μέχρι τα προημιτελικά και με φόντο το Λονδίνο!Ο Ολυμπιακός επικράτησε στον «τελικό» της Χίμκι (79-70) και σε συνδυασμό με τις ήττες Παναθηναϊκού και Μακάμπι θα αντιμετωπίσει πλέον της Εφές Αναντολού με πλεονέκτημα έδρας και με τα δύο πρώτα παιχνίδια να διεξάγονται Τετάρτη και Παρασκευή στο ΣΕΦ.

Ο κόσμος αποθέωνε για δέκα λεπτά Παπανικολάου και Χάινς, που γνώρισαν μεγάλες στιγμές όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού.

Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα στο φινάλε της Ευρωλίγκας και με το σασπένς να φτάνει στο αποκορύφωμα δικαιώνοντας το νέο σύστημα. Αρκετές φορές τα ζευγάρια άλλαξαν με τον «εμφύλιο» Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού να αποφεύγεται την τελευταία στιγμή.

Η Μπαρτσελόνα αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως έχει αρχές γενικότερα ως σύλλογος, αν και είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση νίκησε τη Μακάμπι και έτσι ο Ολυμπιακός τερμάτισε 2ος.

«Οσοι άξιζαν πέρασαν»

«Συγχαρητήρια στα παιδιά που κατάφεραν να οδηγήσουν την ομάδα στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας όπως και σε όλο το τιμ, αφού χρειαζόταν πολύ δουλειά από όλο το σύλλογο Νομίζω πως με το νέο σύστημα όσοι άξιζαν τελικά πέρασαν» τόνισε ο κόουτς του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που έκανε εξαιρετικό κοουτσάρισμα απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας. Ισως η μόνη αδικία (άξιζε να προκριθεί αντί της Κάχα, συνολικά) αλλά οι Ρώσοι πλήρωσαν την αυτοκτονία της περασμένης αγωνιστικής στην έδρα τους με την Κάχα.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν δίστασε να αφήσει εκτός δωδεκάδας τον Πέρκινς που συνεχίζει να μην τραβάει και να εμπιστευτεί ένα ελληνόπουλο όπως ο Κατσίβελης που τον δικαίωσε ειδικά στην άμυνα.

Περιόρισε το ροτέισον και όταν είδε ότι ο Πρίντεζης δεν είναι σε καλή βραδιά τον προφύλαξε (έπαιξε 15 λεπτά) ενώ δεν χρησιμοποίησε δευτερόλεπτο τους Σερμαντίνι και Γκετσεβίτσιους. Επίσης έπαιξε αρκετή ώρα με δύο σέντερ (Πάουελ και Χάινς) που ήταν εξαιρετικοί ενώ βλέποντας τον Βιάλτσεφ να παίζει ασφυκτική άμυνα στον κουρασμένο Σπανούλη, δεν δίστασε να δώσει ανάσες στον αρχηγό σε κρίσιμο σημείο αφήνοντάς τον ένα πεντάλεπτο έξω στην τελευταία περίοδο.

Οι γηπεδούχοι που είχαν προηγηθεί και με 45-30 στο 18’ από μια στιγμιαία αδράνεια στο τελευταίο δίλεπτο του ημιχρόνου (45-38 με 8-0 των Ρώσων στο φινάλε) χάλασαν την ψυχολογία τους και επέστρεψε το άγχος σε μια βραδιά που είχε ξεκινήσει εξαιρετικά, μπροστά σε 9000 θεατές.

Εξαιρετικά ποσοστά

Οι πρωταθλητές Ευρώπης με μεστό και μυαλωμένο παιχνίδι σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά (είχαν 5/8 τρίποντα μέχρι το 18’ που ξέφυγαν με 15π.) επιτρέποντας στους Ρώσους ακόμα και το ελεύθερο τρίποντο βλέποντάς τους άστοχους (άρχισαν με 2/12 και τελείωσαν με 5/25 τρίποντα !), προτιμώντας να εστιάσουν ίσως στην καλύτερη φροντ λάιν της Ευρωλίγκας και εκεί τα πήγαν περίφημα (43 έναντι 36 τα ριμπάουντ, ενώ δεν επέτρεψαν στους ψηλούς των Ρώσων τις εξαιρετικές συνεργασίες).

Απλά το άγχος από το ψαλίδισμα του σκορ στο ημίχρονο σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του Πλάνινιτς και την κούραση του Σπανούλη έφερε το 56-56 στο 28’, αλλά εκεί ήταν ο Παπανικολάου (21π., 6/6 τρ., 12 ριμπ.).

«Ηταν εξαιρετικός και όχι μόνο για τα τρίποντα, αλλά και για τα 12 ριμπάουντ που πήρε ειδικά απέναντι σε αυτή την ομάδα που κατά την γνώμη μου έχει την καλύτερη φροντ λάιν στην Ευρώπη» είπε ο Μπαρτζώκας για να συμπληρώσει ο Περπέρογλου: «Ο Κώστας μάς πήρε από το χέρι και μας πήγε στους οκτώ. Μας ξεκόλλησε με τα μεγάλα σούτ στα δύσκολα σημεία» είπε ο φόργουορντ του Ολυμπιακού την ώρα που ο τεχνικός της Χίμκι Ρίμας Κουρτινάιτις παραδεχόταν ιπποτικά: «Μας νίκησε ο Παπανικολάου. Ηταν εκπληκτικός και δεν μπορούσαμε να τον περιορίσουμε».

Οσο για τον μεγάλο πρωταγωνιστή ; Ο Παπανικολάου ήταν σαφής: «Οταν κάνεις σχέδια ο θεός γελάει μαζί σου. Για αυτό το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να παίξουμε καλά και να πάρουμε την πρόκριση. Ούτε διασταύρωμα μας απασχολούσε ούτε τίποτα. Δεν το κοιτάξαμε καθόλου και στόχος ήταν το top-8. Όλη η προσπάθεια ανταμείβεται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν σημαίνει τίποτα το πλεονέκτημα, θέλει προσοχή».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19/40 διπ., 10/23τρ.,11/18βολ., 32-11 ριμπ.) Χάινς 9 (7 ριμπ), Λο 10 (8 ασιστ), Άντιτς 2, Σπανούλης 15 (2τρ, 5 ασιστ), Περπέρογλου 4, Σερμαντίνι, Σλούκας, Πάουελ 8 (7 ριμπ), Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 21 (6/6 τρ, 10-2 ριμπ), Κατσίβελης 3

ΧΙΜΚΙ (23/43διπ., 5/25τρ.,9/11β.,26-10ρ.): Όγκουστιν 19 (8/10διπ., 3/4β., 6-2ρ.), Φριντζόν 8(2), Κόπονεν 5, Βιάλτσεφ 4, Λόντσαρ 2, Ρίβερς 7. Μόνια, Πλάνινιτς 12, Ντέιβις 13

Αναλυτικά τα ζευγάριατων προημιτελικών (η πρόκριση είναι στις τρεις νίκες με τη σειρά να είναι 2-2-1): ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Κάχα Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Εφές Αναντολού και Ρεάλ Μαδρίτης-Μακάμπι.

Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι τελικές βαθμολογίες:

Ε’ όμιλος: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 63-69, Ρεάλ Μαδρίτης-Εφές Αναντολού 86-66, Ζαλγκίρις-Μπάμπεργκ 90-81, Μάλαγα-Αλμπα Βερολίνου 55-68.

Η βαθμολογία (σε 14 αγώνες): ΤΣΣΚΑ Μόσχας 25, Ρεάλ Μαδρίτης 24, Εφές Αναντολού 23, Παναθηναϊκός 23, Μάλαγα 21, Ζαλγκίρις 20, Αλμπα Βερολίνου 18, Μπάμπεργκ 14.

ΣΤ’ όμιλος: Ολυμπιακός-Χίμκι 79-70, Κάχα Λαμποράλ-Σιένα 76-64, Μπαρτσελόνα-Μακάμπι 74-71.

Η βαθμολογία (σε 14 αγώνες): Μπαρτσελόνα 27, Ολυμπιακός 23, Μακάμπι 22, Κάχα Λαμποράλ 22, Χίμκι 21, Σιένα 21, Φενέρμπαχτσε 15, Μπεσίκτας 14.

Μπεσίκτας-Φενέρμπαχτσε (παίζουν σήμερα) έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο.