Αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, ζήτησε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς, όπως είπε, «τα νούμερα δεν βγαίνουν», εκτιμώντας πως η ύφεση εφέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, επίσης, τον κίνδυνο η Ελλάδα να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία, όπως υπολόγισε, μπορεί να αφαιρέσει έως και 1% από το ΑΕΠ της χώρας μας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Όπως υποστήριξε, επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος, «πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση» και χρειάζονται πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας, καθώς και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Επεσήμανε δε τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, επισήμανε ότι «δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου», τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας, τέλος, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε Βορρά και Νότο.

Κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και αυτό από μόνο του, όπως είπε, αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, πραγματική νομισματική ένωση με αμοιβαιότητα ευθυνών και δικαιωμάτων, κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από