Τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι συντάξεις-μαϊμού. Ηδη έχει διαπιστωθεί ότι τα Ταμεία κατέβαλαν 51.551 τέτοιες συντάξεις σε μη δικαιούχους, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι οι πιο συνηθισμένες απάτες εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων είναι η είσπραξη συντάξεων αποθανόντων από συγγενείς τους που είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η είσπραξη συντάξεων χηρείας από ανθρώπους που έπαψαν να είναι δικαιούχοι καθώς προχώρησαν είτε σε νέους γάμους είτε σε σύμφωνα συμβίωσης, ενώ χωριστή κατηγορία είναι η είσπραξη οικογενειακών επιδομάτων από διαζευγμένους που όμως δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της απάτης ανά ασφαλιστικό φορέα και Ταμείο. Το σύνολο εκείνων που ελάμβαναν συντάξεις από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και δεν απογράφηκαν ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1.253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (συντάξεις Δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ. Επίσης ο υπουργός ενημέρωσε ότι βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η απογραφή άλλης μιας κατηγορίας συνταξιούχων. Μάλιστα, όπως επισήμανε, η απογραφή αυτή που αφορά 521.000 συντάξεις, γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Εργασίας πάντως ξεχώρισε τις περιπτώσεις των λεγόμενων «αταυτοποίητων» συντάξεων, εκείνων δηλαδή που δεν είναι μεν καταχρηστικές, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Οπως είπε ο κ. Βρούτσης, αυτές οι συντάξεις ανέρχονται σε 350.000, ενώ ο στόχος των υπηρεσιών είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Για τις περιπτώσεις «αταυτοποίητων» που θα παραμείνουν, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι θα υπάρξει προσωρινή διακοπή των πληρωμών στο τέλος Απριλίου μέχρις ότου οι συνταξιούχοι δώσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα τα στοιχεία που λείπουν ή είναι λανθασμένα.