Σημαντική μάχη στον «πόλεμο» με την εταιρεία Chobani, ιδιοκτησίας του τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια, κέρδισε επί βρετανικού εδάφους η ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.Βρετανικό δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ελληνική εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας την απαγόρευση της ένδειξης «ελληνικό γιαούρτι» στις συσκευασίες των προϊόντων της Chobani, αποφάσισε ότι είναι παραπλανητική η ένδειξη αυτή που χρησιμοποιούσε στις συσκευασίες των γιαουρτιών της η εταιρεία Chobani, σημειώνονταςπαράλληλα ότι προκαλεί και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

«Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα της ΦΑΓΕ. Συγκεκριμένα, δέχτηκε το αίτημα της ΦΑΓΕ για εκτεταμένη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και απέρριψε την ανταπαίτηση της Chobani για υποτιθέμενη συκοφαντική εμπορική δυσφήμιση», δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας ΦΑΓΕ, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα η νίκη της στην Αγγλία για το ελληνικό γιαούρτι.

Παράλληλα, με την απόφασή του το δικαστήριο διέταξε και μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας Chobani, περιορίζοντάς την ταυτόχρονα από την εμπορία οποιουδήποτε γιαουρτιού ως «ελληνικό γιαούρτι», εκτός και εάν αυτό είναι ή περιέχει γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο γιαούρτι το οποίο παράγεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τη μέθοδο στράγγισης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε υφή πυκνό και κρεμώδες, μπορεί να ονομάζεται ελληνικό γιαούρτι στο Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει η διοίκηση της ΦΑΓΕ.

Η απόφαση αυτή του βρετανικού δικαστηρίου ακολουθεί μια σειρά από άλλες βρετανικές δικαστικές υποθέσεις παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως αυτές της σαμπάνιας, της ελβετικής σοκολάτας και της βότκα, στις οποίες τώρα προστίθεται και αυτή για το ελληνικό γιαούρτι.

Ωστόσο η ελληνική γαλακτοβιομηχανία δεν έχει ανοίξει μέτωπο στη βρετανική αγορά μόνο με την Chobani. Ο δεύτερος ανταγωνιστής της είναι η γαλλική εταιρεία Danone, που κυκλοφόρησε στην αγορά της Βρετανίας το γιαούρτι Danio και το λανσάρισε ως ελληνικό. Για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» αποτελεί κόκκινη γραμμή, την οποία δεν πρέπει να περνούν οι ανταγωνιστές της. Για τον λόγο αυτόν τον περασμένο Ιανουάριο κατάφερε να βάλει φρένο και στην πώληση των προϊόντων της Danone που έφεραν αυτή την ένδειξη.

Η ελληνική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε την απόσυρση των γιαουρτιών Danio από τα σουπερμάρκετ της Βρετανίας, ζητώντας παράλληλα να αλλάξει η συσκευασία τους. Στις 30 Ιανουαρίου 2013 η ελληνική γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να εκδώσει προσωρινή διαταγή, η οποία αναγκάζει τη γαλλική εταιρεία Danone να αφαιρέσει την αναγραφή του όρου και να αποσύρει όλες τις επίμαχες συσκευασίες που λανσάρισε στη βρετανική αγορά στις 26 Ιανουαρίου. Μάλιστα η απαγόρευση για την Danone, ως φαίνεται, θα ισχύσει και για το μέλλον, μετά και την οριστική απόφαση για την παρόμοια υπόθεση μεταξύ της ΦΑΓΕ και της Chobani.

Για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία η Βρετανία αποτελεί σημαντική αγορά, η συνολική αξία της οποίας αποτιμάται στα 1,9 δισ. λίρες τον χρόνο. Η ΦΑΓΕ εξάγει προϊόντα στη βρετανική αγορά από το 1983 με σημαντικότερο προϊόν της το γιαούρτι Total και ήδη στον συγκεκριμένο τύπο γιαουρτιού κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο του 90%, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στις πωλήσεις της. Το εννεάμηνο του 2012 οι πωλήσεις (σε αξία) της ΦΑΓΕ στη Βρετανία ενισχύθηκαν κατά 23,8%.