Το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί σε συνολική κλίμακα από το 1990, αλλά το χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως σε ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύονται σήμερα Τετάρτη στο βρετανικό περιοδικό Lancet.

Το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μετρήθηκε επί του παρόντος στα 12 χρόνια για τους άνδρες και στα 8 έτη για τις γυναίκες, οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές στον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα τροχαία δυστυχήματα.

«Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας, το 2010, ένας νεαρός 20 ετών από τη Ρωσία, είχε μόνο 63% πιθανότητες να φθάσει στην ηλικία των 60 ετών, ενώ αντίστοιχα ένας νέος άνθρωπος που ζει στη Δυτική Ευρώπη έχει πιθανότητες που φτάνουν το 90 %», επισημαίνεται στη μελέτη.

Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για 4 στους 6 θανάτους στους άντρες στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και κατά το ένα τρίτο των θανάτων μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με ένα σκέλος της μελέτης που δημοσιεύεται στο Lancet.

Σχετικά με το κάπνισμα, το οποίο αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από ότι ο αλκοολισμός σε αυτές τις χώρες, έχει συνέπειες για την υγεία στους άνδρες κάτω των 75 ετών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Όσον αφορά τους πρόωρους θανάτους αυτοί αυξήθηκαν τη δεκαετία του ’90 σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία, λόγω της ταχείας επιδείνωσης των συστημάτων υγείας.

Αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε ραγδαία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως στην Πολωνία, την τότε Τσεχοσλοβακία και την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Λίγο αργότερα αυτό παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αναφέρει η μελέτη.