Σε συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, η οποία κρατήθηκε μυστική, ελήφθη η απόφαση για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην οικία του Πρωθυπουργού στην Κηφισιά, εκτός των τριών πολιτικών αρχηγών παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, καθώς και οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που κάλεσε τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στο σπίτι του στην Κηφισιά μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Η συνάντηση κράτησε ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Υστερα από τη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον υπήρξε γενικότερη αξιολόγηση των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποδεχθεί ως έναν βαθμό το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων που προτείνει το Eurogroup.

Οπως έγινε γνωστό υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία της Αθήνας και των πολιτικών αρχηγών με την Κύπρο και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τόσο για το ζήτημα των τραπεζών όσο και για το γενικότερο ζήτημα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Το ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα το αποφασίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η απορρόφηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Κυπριακή Δημοκρατία και επιβεβαιώθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.