Στη Μόσχα για «όσο καιρό χρειαστεί» ώσπου να κλειστεί συμφωνία, θα μείνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος την Τετάρτη είχε μια σειρά συναντήσεων με ρώσους αξιωματούχους σε αναζήτηση «στήριξης».

Η Κύπρος αναζητάει μια πενταετή επέκταση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2011 και ζητάει επαναχρηματοδότηση με επιπλέον πέντε δισ. ευρώ.

Ο Μιχάλης Σαρρής που βρίσκεται στη Μόσχα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ ότι δεν υπάρχει «καμία προσφορά» και «τίποτα το συγκεκριμένο». Ακολούθησε συνάντησή του με τον Ιγκόρ Σουβάλοφ, αναπληρωτή Πρωθυπουργό και άνθρωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Μόσχα για «όσο καιρό χρειαστεί» για να εξασφαλίσει μια οικονομική συμφωνία με τη Ρωσία, έτσι την Πέμπτη θα υπάρξει νέος γύρος επαφών με αξιωματούχους.

Πολλά έχουν ακουστεί για τον ρόλο της Gazprom, του κρατικού γίγαντα των καυσίμων και η όλη παραφιλολογία για το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της Κύπρου και των οικοπέδων της στη Μεσόγειο, ανάγκασε εκπρόσωπο της εταιρείας να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή. «Υπάρχει πολλή φαντασία στον Τύπο» δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom στον Guardian, επισημαίνοντας ότι κανένα στέλεχος της εταιρείας δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις που είχε στη Μόσχα την Τετάρτη ο Μιχάλης Σαρρής.

Ωστόσο η παράλληλη παρουσία στη Μόσχα του Γιώργου Λακκοτρύπη, υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναζωπύρωσε τα σενάρια. Η Λευκωσία διευκρίνισε ότι η παρουσία του Λακκοτρύπη στη Μόσχα ήταν με αφορμή μια έκθεση για τον Τουρισμό.