Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να εκλεγεί κεντροαριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ο ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ με νέα παρέμβασή του και ο Μπέπε Γκρίλο πήρε σαφείς αποστάσεις από την κεντροαριστερή συμμαχία που υπερίσχυσε, με μικρή διαφορά, στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

«Πήρανε ήδη τις προεδρίες της βουλής και της γερουσίας. Αν η αριστερά πάρει και την Προεδρία της Δημοκρατίας θα κατέβουμε στους δρόμους», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του.

Ο Μπερλουσκόνι , στο μεταξύ, επέδειξε τόσο τον εκπρόσωπο του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέττα, όσο και στην γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι. Τα μέλη του κόμματός του ενέκριναν δια βοής τις δυο προτάσεις.

Αναφερόμενος, πάντα, στην ιταλική πολιτική επικαιρότητα, ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε ότι «όπως πριν είκοσι χρόνια, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει την χώρα στα χέρια της αριστεράς και είναι έτοιμος να δώσει μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Ανζτελίνο Αλφάνο, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την δημόσια τηλεόραση Rai ότι «η συντηρητική παράταξη είναι πρόθυμη να στηρίξει μια κυβέρνηση του προοδευτικού Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπό δυο όρους: να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας που να προέρχεται από τον μετριοπαθή χώρο και να καταβληθεί άμεση προσπάθεια υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης».

Ο Μπερσάνι, όμως, απάντησε ότι «δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε προκαταρκτικές συμφωνίες και περίεργα δούναι και λαβείν».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, μιλώντας στους γερουσιαστές και βουλευτές του, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η λεγόμενη σύγκρουση συμφερόντων, με το ασυμβίβαστο του ρόλου επιχειρηματία και πολιτικού, δεν τον αφορά, διότι έχει παραχωρήσει την διοίκησή των εταιριών του στα παιδιά του», ενώ επανέλαβε ότι «δεν χρειάζονται νόμοι για το ασυμβίβαστο αλλά πρωτοβουλίες ώστε να ξεπερασθεί η οικονομική κρίση».


Γκρίλο: «Αποκλείω ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάσιμο Ντ' Αλέμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας»


«Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι απαράδεκτο, χρησιμοποιεί φύλλα συκής για να καλυφθεί. Είμαι βέβαιος ότι η διάρκεια όλης αυτής νομοθετικής περιόδου θα είναι, σαφώς, περιορισμένη» ανέφερε, μέσω διαδικτύου, ο επικεφαλής του Κινήματος «Πέντε Αστέρων».

Aπέκλεισε, επίσης, να στηρίξει το κίνημά του μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών Μάσιμο Ντ΄Αλέμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν όμως τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος των εγγεγραμμένων στα Πέντε Αστέρια, εγκρίνει την απόφαση δεκατριών γερουσιαστών του κινήματος να στηρίξουν, χθες, με την ψήφο τους, την εκλογή του προοδευτικού Πιέτρο Γκράσο στην προεδρία της γερουσίας.

Ο δε εκλεγμένος γερουσιαστής των Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων) Φραντσέσκο Μολινάρι έστειλε στον Γκρίλο ένα πολύ δυνατό μήνυμα : «χρειάζεται λιγότερη υστερία και περισσότερη εμπιστοσύνη».

Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός, νωρίτερα, είχε καταδικάσει απερίφραστα την επιλογή όσων θέλησαν να υπερψηφίσουν τον Πιέτρο Γκράσο ζητώντας τους, έμμεσα, να παραιτηθούν.

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαόυ της Ελευθερίας, Ανζτελίνο Αλφάνο, προχώρησε σε «άνοιγμα» προς μια κεντροαριστερή κυβέρνηση Μπερσάνι θέτοντας, όμως, δυο σαφείς όρους: να εκλεγεί, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας υποψήφιος που να προέρχεται από τον χώρο του μετριοπαθούς κέντρου και να εφαρμοσθεί οικονομικό πρόγραμμα που να βοηθήσει άμεσα τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.

Η απάντηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν αρνητική. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για απαράδεκτα δούναι και λαβείν. Δεν μπορούμε να κλείσουμε με το καπάκι μια πολιτική χύτρα ταχύτητος που βράζει», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των προοδευτικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky Italia.

Παράλληλα, o Μπερσάνι εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο και κατέστησε σαφές ότι «στο κοινοβούλιο, πρόκειται να ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που να δίνει απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα της χώρας χωρίς όμως προκαταβολικές συμφωνίες».

Η όλη αυτή, αυξανόμενη, «πολιτική κινητικότητα» -τονίζουν οι αναλυτές- συνδέεται με τις επικείμενες διαβουλεύσεις στα πλαίσια των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από