Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου Πάπα, καθώς οι καρδινάλιοι ψήφισαν σήμερα να σταματήσουν τις προπαρασκευαστικές τους συναντήσεις ενόψει του κονκλάβιου που συνέρχεται αύριο, Τρίτη.

Συνολικά 152 καρδινάλιοι μετείχαν στην συνάντηση, μεταξύ των οποίων και οι 115 που έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στο κονκλάβιο, το οποίο θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

Καθώς το κονκλάβιο αρχίζει το απόγευμα της Τρίτης, οι καρδινάλιοι συμφώνησαν νωρίτερα να μην παραταθεί η γενική τους συνέλευση.

Αυτή η συνέλευση των καρδιναλίων αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία που είχαν να συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας, προτού συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ένα «σύντομο κογκλάβιο». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τους 115 καρδινάλιους, δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά ονόματα.

Οι καρδινάλιοι θα κλειστούν στην αίθουσα της ψηφοφορίας την Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία.

Αν κανένας δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από την πρώτη ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα -δύο το πρωί και δύο το απόγευμα- έως ότου εκλέξουν τον νέο Πάπα.

Το σήμα στο κοινό ότι η ψηφοφορία δεν εξέλεξε Πάπα δίνει ο μαύρος καπνός από τα καμένα ψηφοδέλτια που βγαίνει από την (ήδη τοποθετημένη) καπνοδόχο στη Καπέλα Σιστίνα. Αν υπάρξει Πάπας, βγαίνει λευκός καπνός.

Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.

Με δεδομένη τη μυστικότητα της διαδικασίας, το ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές υποψηφιότητες αλλά και τους πολλαπλούς γύρους, οι προβλέψεις για τον επόμενο πάπα δεν είναι καθόλου εύκολες.

Το Reuters καταγράφει πάντως μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα ονόματα: ο καρδινάλιος Aντζελο Σκόλα από το Μιλάνο και ο Οντίλο Σέρερ, αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο είναι από τους πιο ισχυρούς υποψήφιους, με τον Μαρκ Ουελέ και τον Σον Ο’Μάλει να έπονται αν και οι δύο έχουν κάποια αρνητικά σημεία που μπορεί να βαρύνουν εναντίον τους.

Δείτε τον οδηγό του CNN για τη διαδικασία εκλογής του Πάπα