Στη Θεσσαλονίκη, με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς χορούς, επέλεξαν να ολοκληρώσουν τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της γυναίκας 220 Τουρκάλες και Τουρκοκύπριες. Τη βραδιά που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ξενοδοχείο της πόλης οργάνωσε το παράρτημα Τεκίρνταγ της Ενωσης Γυναικών Τουρκίας σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Οι γυναίκες, τις οποίες υποδέχτηκαν η υποπρόξενος της Τουρκίας Σετζίλ Ζεϊνέπ Ντογάν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, διασκέδασαν συντροφιά με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού Λαγκαδά «Μυγδονία». Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλησαν να στείλουν μήνυμα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, όπως έκαναν και μία ημέρα νωρίτερα στο Τεκίρνταγ, στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από κάθε γωνιά της Τουρκίας. «Τα φαινόμενα βίας εις βάρος των γυναικών υπάρχουν και στη χώρα μας αλλά και σε κάθε χώρα του κόσμου. Εμείς τα καταδικάζουμε και θέλουμε να δώσουμε ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο: ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε γυναίκες που προστατεύουμε τα δικαιώματά μας από τα φαινόμενα βίας. Και αυτό το μήνυμα, μαζί με ένα μήνυμα ειρήνης, θελήσαμε να μεταφέρουμε κάνοντας αυτό το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η πρόεδρος του Παραρτήματος Τεκίρνταγ της Ενωσης Γυναικών Τουρκίας, Νουράλ Ουλκέρ.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν ήταν τυχαία, αφού είναι η γενέθλια πόλη του Κεμάλ Ατατούρκ κι αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τις γυναίκες που συμμετείχαν στην αποστολή. Οι κυρίες από την Τουρκία είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να περιηγηθούν τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν κατάφεραν να επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου σήμερα βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, το οποίο ανακαινίζεται.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ενωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, για άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές και κυρίως στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Στέφανος Χατζημανώλης, που συμμετείχε στην εκδήλωση, η προσπάθεια αυτή έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε για πρώτη φορά η Ενωση Γυναικών Τουρκίας ταξιδεύει στο εξωτερικό και διάλεξε τη Θεσσαλονίκη γι’ αυτήν την εκδήλωση. «Αυτό σημαίνει ότι θα διανυχτερεύσουν στην πόλη μας, θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά. Κι αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη ότι έχει πάρα πολύ μέλλον ο τουρισμός από την Τουρκία προς τη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.