Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Παρασκευή ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, γαμπρός, εκπρόσωπος και δεξί χέρι του πρώην ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Γκάιθ συνελήφθη στην Ιορδανία πριν από μια εβδομάδα και έχει ήδη εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές χαρακτήρισαν τη σύλληψή του ως σημαντικό γεγονός, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα θα δικαστεί σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Γκάιθ είχε εμφανιστεί το 2001 δίπλα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η εμφάνιση αυτή καταδείκνυε τη σημαίνουσα θέση του στην τρομοκρατική οργάνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, επιβεβαίωσε την είδηση ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές στον συλληφθέντα θα απαγγελθεί η κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία αμερικανών πολιτών.

«Η απόσταση ή ο χρόνος δεν θα εξασθενήσουν την αποφασιστικότητά μας να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους εχθρούς της Αμερικής», δήλωσε ο Ερικ Χόλντερ, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριο κατά του Γκάιθ.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη στην Τουρκία, η οποία τον εξέδωσε στην Ιορδανία απ’ όπου τον παρέλαβαν πράκτορες της CIA και τον μετέφεραν στις ΗΠΑ.