Στο 8ο Συνέδριό του τον Μάρτιο του 2008, το ΠΑΣΟΚ μόλις έχει βγει τραυματισμένο από μια εκλογική ήττα και μια τρίμηνη εσωτερική διαμάχη για την εκλογή ηγεσίας.

Ο 28χρονος τότε Νίκος Ανδρουλάκης, από τους ένθερμους υποστηρικτές του Βαγγέλη Βενιζέλου, συμμετέχει στο συνέδριο ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ανεβαίνει στο βήμα και κατακεραυνώνει με το γάντι την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, τότε, για την κατ’ επίφαση ανανέωση που – όπως λέει – γίνεται στο κόμμα. «Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι παραγωγή μηχανισμών», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει εκατό Τσίπρες, δεν έχει όμως πολλούς Αλαβάνους να κάνουν πίσω γι’ αυτούς»…

Την επόμενη ημέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέγεται δεύτερος σε ψήφους στο Εθνικό Συμβούλιο, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά.

Θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ μετά τη σαρωτική επικράτησή του στο όργανο, όπως στοιχηματίζουν πολλοί στην Ιπποκράτους; Ενδεχομένως ναι, εφόσον συναινέσει σ ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο Ανδρουλάκης είναι μάλλον παρεξηγημένη προσωπικότητα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι τον αποκαλούν «Ταλιμπάν», όσοι όμως τον γνωρίζουν καλά μιλούν για έναν ευαίσθητο και μαχητικό άνθρωπο που διεκδικεί με πάθος αυτό που πιστεύει. Το τελευταίο στοιχείο το διακρίνουν εύκολα όσοι τον βλέπουν να κοιτάζει τη φωτογραφία του νεογέννητου γιου του.

Πολυπράγμων,εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας και παράλληλα διαχειρίζεται – όπως αναφέρει στο βιογραφικό του – μια μικρή τουριστική μονάδα.

Το… μικρόβιο του ΠΑΣΟΚ το κόλλησε ως φοιτητής στην Ξάνθη το 1997, οπότε άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ. Δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης. Το 2001 εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει στο Γραφείο Σπουδάζουσας ΠΑΣΠ ΑΕΙ και το 2006 εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το 2008 εισέρχεται στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Την περασμένη εβδομάδα έφερε τα πάνω κάτω στην Ιπποκράτους με αφορμή το Συνέδριο της Νεολαίας. Η σύγκρουσή του με τον απερχόμενο γραμματέα της Νεολαίας Κώστα Πανταζή ανάγκασε τον ίδιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο να παρέμβει. Στο τέλος ο Ανδρουλάκης έκανε πίσω, το Συνέδριο έληξε ομαλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – όπως σχολιάζουν στην Ιπποκράτους – του έδωσε bonus 70 αριστίνδην στελέχη της Νεολαίας για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο.

Ο επόμενος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν στην καρδιά του βενιζελικού μπλοκ. Και αφορούσε τον Στέλιο Αγγελούδη, οργανωτική ψυχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και έμπιστο συνεργάτη του. Ο Ανδρουλάκης πίστευε ότι ο Αγγελούδης σχεδίασε τις εξελίξεις στο Συνέδριο της Νεολαίας. Και πήρε τη ρεβάνς εισηγούμενος κάτι που – όπως λέει – είχε πει πρώτη φορά το 2008: να μη συμμετέχουν αξιωματούχοι κρατικών θέσεων στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Η εκρηκτική εμφάνισή του στην… αρένα του ΣΕΦ τού έδωσε τη νίκη για το ασυμβίβαστο. Τότε μίλησε για τράπεζα στελεχών και για την ανάγκη διαρκούς αξιολόγησής τους.

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ. Στους συνομιλητές του αφήνει να εννοηθεί ότι παρά το χάσμα που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Βενιζέλο, θα στηρίζει την ηγεσία. Θεωρεί όμως πως πρέπει να αλλάξουν πολλά μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στον τρόπο στελέχωσης του κράτους…

Η πρώτη δήλωσή του μετά την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή λέει μέσα σε λίγες λέξεις πολλά: «Είμαστε εθελοντές στην προσπάθεια για την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, θα πούμε αλήθειες στη δική μας γλώσσα»…