«Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Λαός της Ελευθερίας ενδιαφέρονται πραγματικά να κυβερνηθεί η χώρα μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων». Μία ημέρα μετά την ψυχρολουσία που επιφύλαξε στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με τη δήλωση ότι είναι «ένα πτώμα που μιλάει», ο Μπέπε Γκρίλο διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετεκλογική Ιταλία με μια πρόσκληση που αιφνιδίασε τους πάντες. Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων εξακολουθεί να κλέβει την παράσταση τόσο από τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς όσο και από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες δικαστικές περιπέτειες. Με την πρότασή του ο Γκρίλο επιχειρεί να στριμώξει τους αντιπάλους του αλλά και να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται από τη βάση του Κινήματος.

Το δημοφιλές μπλογκ του Γκρίλο κατακλύστηκε από σχόλια οπαδών του που του ζητούν να διαπραγματευθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να υποθέτουν ότι οι «Γκριλίνι» βιώνουν ένα είδος διάσπασης. «Γκρίλο, τι σκατά κάνεις; Τα έχεις παίξει; Μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ως ένθερμος υποστηρικτής σου, σου λέω ότι πετάς στα σκουπίδια τη συναίνεση. Θα στείλεις τη χώρα στο χάος», έγραφε στο μήνυμά του ένας ψηφοφόρος του. «Η γραμμή των σκληρών και των καθαρών θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», προειδοποιούσε κάποιος άλλος. «Κλείνουμε το γήπεδο του τένις και όταν πρέπει να παίξουμε λέμε «εγώ δεν παίζω με σένα»», σημείωνε ένας τρίτος.

Ο Μπέπε Γκρίλο εισέπραξε την πρώτη κρυάδα της ιντερνετικής δημοκρατίας που επαγγέλλεται. «Συγγνώμη, Μπέπε, χωρίς παρεξήγηση, μου εξηγείς ποια είναι η «δημοκρατία του Διαδικτύου;». Μου φαίνεται ότι εδώ αποφασίζεις μόνο εσύ», του έγραψε κάποιος Πάτρικ. Το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε από τη Βιόλα Τέζι, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον αρχηγό της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, γεγονός που φέρεται να ενόχλησε σφόδρα τον γενοβέζο κωμικό και έκανε τους στενούς του συνεργάτες να ξεψαχνίσουν το πολιτικό της DNA. Η Βιόλα Τέζι κρίθηκε ύποπτη από ορισμένους μπλόγκερ φίλα προσκείμενους στο Κίνημα 5 Αστέρων, ενώ λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε νέα πρωτοβουλία με το αντίθετο αίτημα που συγκέντρωσε 100.000 υπογραφές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. Φαίνεται πάντως ότι ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων προβληματίζει και τον επιχειρηματικό κόσμο. Σε δηλώσεις του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο επικεφαλής του ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων εμφανίστηκε απαισιόδοξος προβλέποντας ότι «οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι οι χειρότεροι των πενήντα τελευταίων χρόνων». Ο Τζόρτζιο Σκουίντσι εξέφρασε την πλήρη δυσπιστία του απέναντι στον Μπέπε Γκρίλο: «Εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμά του ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τελειώσει. Θα ξαναγίνουμε μια χώρα γεωργών και αγροτών».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η προσέγγιση του διευθύνοντος συμβούλου της Pirelli Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», δήλωσε. «Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την Ευρώπη. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένα όριο στο βάρος που μπορούμε να φορτώσουμε στις πλάτες του κόσμου».

Υπογραφές υπέρ της συνεργασίας

Το μεγαλύτερο χτύπημα στον Γκρίλο ήρθε από τη Βιόλα Τέσι, μια 24χρονη οπαδό του, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον αρχηγό της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Στο αίτημά της ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 100.000 «Γκριλίνι»