Δισεκατομμυριούχοι των νέων τεχνολογιών αποφάσισαν να έρθουν αντιμέτωποι με τη θνητότητα και να τη νικήσουν. Ο συνιδρυτής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη θέσπιση πέντε βραβείων ύψους 3 εκατ. δολαρίων έκαστο, κάνοντας τα Νομπέλ να φαντάζουν μικρά με τη χρηματική αμοιβή των 1,1 εκατ. δολαρίων. Τα νέα αυτά βραβεία θα δίνονται σε επιστήμονες και ερευνητές που εργάζονται για την «παράταση της ζωής», δηλαδή πάνω σε φάρμακα και θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Μεταξύ των άλλων μεγιστάνων που χρηματοδοτούν την προσπάθεια είναι ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν και ο Γιούρι Μίλνερ, ένας ρώσος ολιγάρχης του οποίου οι επενδύσεις στο facebook στην αρχή του εγχειρήματος του έχουν αποφέρει κέρδη άνω των 6 δισ. δολαρίων!

Ο Πίτερ Τίελ, που ήταν ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο facebook και κέρδισε από αυτή την κίνησή του άνω του 1 δισ. δολαρίων, θέσπισε έναν άλλο διαγωνισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει δώσει 100.000 δολάρια σε 20 ταλαντούχους εφήβους. Υπό έναν όρο: δεν επιτρέπεται να πάνε στο πανεπιστήμιο για δύο χρόνια αλλά πρέπει να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο που «θα προωθήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό στο επόμενο επίπεδο». Χάρη στη βελτίωση της διατροφής, της υγείας και του τρόπου ζωής, οι άνθρωποι ζουν πλέον πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από έναν αιώνα και ο Τίελ δεν βλέπει κάποιο λόγο για να μην εξαλειφθεί ο θάνατος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές του. Μία εξ αυτών είναι η Λόρα Ντέμινγκ, ένα παιδί-θαύμα, που ξεκίνησε στα 12 της να εργάζεται σε ένα τα σπουδαιότερα εργαστήρια γενετικής στον κόσμο με στόχο να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών. Στα 14 της έγινε δεκτή στο ΜΙΤ. Σήμερα, στα 18 της, μελετά τρόπους οι οποίοι, όπως πιστεύει, θα μας επιτρέψουν «να ζήσουμε για πάντα».

Επίσης, το Ιδρυμα X Prize πιστεύεται ότι σχεδιάζει την απονομή βραβείων σε επιστήμονες που εργάζονται για την κατάκτηση του θανάτου. Η ιδέα ότι η γήρανση είναι μια ιάσιμη ασθένεια δεν είναι καινούργια, αλλά θεωρείται ένας επικίνδυνος τομέας με τον οποίο στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί και απατεώνες. Κέρδη στη διάρκεια της ζωής σημαίνει ότι κάθε ώρα που περνά κερδίζουμε κατά μέσον όρο ακόμη 12 λεπτά ζωής. Ο Ομπρέ ντε Γκρέι, βρετανός βιοχημικός, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η επιστημονική πρόοδος μπορεί να ανατρέψει αυτή την εξίσωση έως ότου να κερδίζουμε 60 λεπτά ζωής για κάθε 60 λεπτά που περνούν.

Υπάρχουν όμως και οι διαφωνούντες. «Είναι καλό να παρατείνουμε τη ζωή των πλούσιων Δυτικών», παρατηρεί ο δρ Ντένις Αλεξάντερ του Ινστιτούτου Φαραντέι στο Κέμπριτζ. «Τι γίνεται όμως με τα εκατομμύρια των Αφρικανών που δεν ζουν πάνω από τα 40; Αν επενδύονταν σωστά όλα αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους κατά μία δεκαετία».