Την «απόλυτη υπακοή και τον σεβασμό» του απέναντι στον διάδοχό του εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ που αποχαιρέτησε τουςκαρδιναλίους το πρωί της Πέμπτης. Ο ποντίφικας περνάει την τελευταία του ημέρα στο Βατικανό πριν την επίσημη αποχώρησή του, που θα είναι η πρώτη εδώ και περίπου 600 χρόνια.

«Ανάμεσά σας βρίσκεται ο επόμενος Πάπας» είπε ο ποντίφικας, στην συνάντησή του με τουςκαρδιναλίους. Σχολίασε ακόμη ότι: «η Εκκλησία είναι ζωντανός οργανισμός αλλά παραμένει πάντα η ίδια».

Η αιφνίδια παραίτησή του έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων και κατηγορίες για απάτες.

Το απόγευμα της Πέμπτης (στις 6.00 ώρα Ελλάδας) ο Πάπας θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από το Βατικανό για το Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή κατοικία για τους επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, 30 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Αργότερα θα εμφανιστεί σε ένα παράθυρο για να ευλογήσει τους πιστούς στην πλατεία της περιοχής.

Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα φορά λευκό ράσο, χωρίς κάπα. Θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, όπως συμβαίνει μετά τον θάνατο του Πάπα.

Θα παραδώσει ακόμη τα ειδικά κατασκευασμένα κόκκινα παπούτσια του και αντί γι’ αυτά θα φορά καφέ υποδήματα που κατασκεύασε γι’ αυτόν ένας υποδηματοποιός στο Μεξικό.

Στις 9.00 το βράδυ η ελβετική φρουρά θα αποχωρήσει από την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του». Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο Βενέδικτος ΙΣτ’ και δεν θα επιστρέψει στο Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσυρθεί σε μοναστήρι, ενώ θα έχει δικαίωμα να παρέχει συμβουλές στον διάδοχό του.

Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον χιλιάδων πιστών που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να ακούσουν την τελευταία του, ο Πάπας ανέφερε ότι: «Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έζησε στιγμές φωτός και χαράς, αλλά και ορισμένες άλλες, που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες… στιγμές ταραγμένων θαλασσών και δυνατών ανέμων, όπως συνέβη ξανά στην ιστορία της Εκκλησίας, όταν φαινόταν πως ο Κύριος κοιμόταν».