Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία στη Γερμανία και αντίπαλος της Μέρκελ στις φετινές γερμανικές εκλογές, χαρακτήρισε «κλόουν» τόσο τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και τον κωμικό και νυν πολιτικό Μπέπε Γκρίλο, ύστερα από την εκλογική τους επιτυχία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος έχει τη φήμη του ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του, δήλωσε ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στον Γκρίλο και στον Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη».

«Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές» δήλωσε ο Στάινμπρουκ σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ αργά χθες.

Ο Μπερλουσκόνι είναι αντιπαθής στη Γερμανία και έχει δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές, όπως σχολιάζει το Reuters, είχαν μάλλον αρνητικό αντίκτυπο.

Στη Γερμανία οι πολιτικοί καλούνται να επιδεικνύουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν να αναφέρονται στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαίων εταίρων τους.

Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι χαρακτήρισαν στο Twitter τον ίδιο τον Στάινμπρουκ ως τον «πραγματικό κλόουν».
 
Οι κάλπες στην Ιταλία έβγαλαν ένα μείγμα πολιτικής αστάθειας, μιντιακού λαϊκισμού α λα Μπερλουσκόνι και
αγανακτισμένου λαϊκισμού α λα Γκρίλο.

Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι μετά την εκδίωξή του το 2011 και η ραγδαία άνοδος ενός επί της ουσίας αντιευρωπαϊκού κινήματος μάλλον συνιστούν ήττα της πολιτικής Μέρκελ, η οποία είχε δείξει στον Καβαλιέρε την πόρτα της εξόδου.

Πολλοί ερμηνεύουν το αποτέλεσμα για το Βερολίνο ως άλλη μια ήττα της γερμανικής έμπνευσης πολιτικής λιτότητας και πειθαρχίας που επέβαλε ο Μόντι.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως ότι η γερμανίδα Καγκελάριος ήταν εκείνη που παρότρυνε ουσιαστικά τον Μόντι να κατέβει στην πολιτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από