«Η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί, όλα τα κόμματα πρέπει να θυσιάσουν κάτι» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες. Ο Καβαλιέρε ζήτησε «χρόνο να εξετάσει» συμφωνία με την Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε με τις ιταλικές κάλπες.

Απέκλεισε ωστόσο κάθε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι, την κυβέρνηση του οποίου στήριζε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Ο λαβύρινθος στον οποίο έχουν μπει βουλευτές και γερουσιαστές στη Ρώμη έχει εγείρει τον κίνδυνο ακυβερνησίας: Η κεντροαριστερά του Μπερσάνι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά στη Γερουσία προβάδισμα λίγων εδρών έχει ο Μπερλουσκόνι -όπου όμως όλοι απέχουν αρκετά από την αυτοδυναμία.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση το πρωί της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία κινήσεων: «Η Ιταλία δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη» είπε, δηλώνοντας ανοικτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μπερσάνι.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν την λαϊκή δυσαρέσκεια με τα μέτρα λιτότητας του Μόντι» είπε ο Μπερλουσκόνι. Όσον αφορά στον κίνδυνο αναταραχής στα χρηματιστήρια (με την πίεση στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα και τη βουτιά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου), ο Μπερλουσκόνι είπε «ότι δεν ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών».