Την ανάγκη αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου για την αντιμετώπιση της ανεργίας υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρόνου.

«Η ανεργία είναι το πιο επώδυνο και επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι συγκάλεσε την επιτροπή προκειμένου να γίνει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, ώστε να αναχαιτιστεί αυτό το «επικίνδυνο», όπως είπε, φαινόμενο.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως «κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε απλές, ούτε εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις». Τόνισε ακόμη ότι ναι μεν η ανεργία αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη, συμπλήρωσε όμως ότι μέχρι να έρθει η ανάπτυξη «δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

«Θα δώσουμε τη μάχη αξιοποιώντας κάθε πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρόνου», συνέχισε.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι κατέθεσε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης το Εθνικό Σχέδιο για τους νέους και το Εθνικό πρόγραμμα για την Κοινωνική Οικονομία «ώστε να ανακουφιστούν οι 400.000 ελληνικές οικογένειες χωρίς εργαζόμενο».

Ζήτησε μάλιστα από τον διοικητή του ΟΑΕΔ να εντοπίσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων και να προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο το συντομότερο, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Από πλευράς κυβέρνησης θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία γενναία αναθεώρηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ και να μεταφέρουμε πόρους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την χρηματοδότηση και εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίαση εξετάσθηκαν προτάσεις επανασχεδιασμού των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, τρόποι αναζήτησης νέων πόρων και μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η επιδοτούμενη απασχόληση δεν θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των παλαιότερων εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν θέματα υλοποίησης του σχεδίου για την ενίσχυση απασχόλησης για 45.000 νέους έως 29 ετών με «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνει προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης 100 ωρών με 5 ευρώ ανά ώρα και αμειβόμενη πεντάμηνη πρακτική άσκηση με αμοιβή 460 ευρώ ανά μήνα.

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που στηρίζεται σε έξι άξονες:

Τη στήριξη των 400.000 νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Την παροχή ευκαιριών εργασίας στους 400.000 άνεργους νέους έως 30 ετών.

Την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων όλων των ανέργων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου παραγωγικού συστήματος.

Τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των ανέργων με παρωχημένες ειδικότητες.

Τη στήριξη των ανέργων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Τις στοχευμένες δράσεις για τη μείωση της ανεργίας των γυναικών.

«Καθολικό κοινωνικό πρόβλημα» χαρακτήρισε την ανεργία ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης, που ανέφερε ότι η ανεργία στους ίδιους τους εμπόρους έχει φθάσει το 16% και στους αυτοαπασχολούμενους το 19%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της απασχόλησης και πρόσθεσε ότι ο κλάδος του τουρισμού αναμένει ανάπτυξη τις επόμενες χρονιές, που μπορεί να αποδώσει περί τις 50.000 νέες θέσεις εργασίας.\