Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε το 57,48% των ψήφων έναντι 42,51% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ.

Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

«Σήμερα ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη πενταετία. Αποδέχομαι αυτή την εντολή με ιδιαίτερη τιμή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους η λαϊκή βούληση», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε εκτίμηση προς τους ανθυποψηφίους του.

Τόνισε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. «Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος, τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και θα συνεργαστεί αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους «με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη».

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας, επεσήμανε.

Ο νέος πρόεδρος, με τις δηλώσεις του έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια αυτή θα έχει την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.

Τέλος, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε «μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο , με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο Μαλάς παραδέχθηκε την ήττα του

Ο Σταύρος Μαλάς παραδέχθηκε την ήττα του και στο επιτελείο του ΑΚΕΛ γίνεται σύσκεψη για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη είναι η πιο μεγάλη σε προεδρικές εκλογές στην Κύπρο εδώ και 30 χρόνια.

Ενωτικό μήνυμα απηύθυνε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων και την εκλογή του αντιπάλου του, Νίκου Αναστασιάδη, στην προεδρία της Κύπρου.

«Σε ενέργειες και πολιτικές του νέου προέδρου για το καλό της πατρίδας μας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα μας βρει στο πλευρό του», τόνισε ο Σταύρος Μαλάς, καθώς τώρα «προέχει η ενότητα του λαού», όπως είπε.

Τη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη έδιναν από νωρίς και τα πρώτα exit polls όπου συγκέντρωνε μεταξύ 57,5% και 61,5% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, συγκέντρωνε μεταξύ 38,5% και 42,5%.