Γιουχαΐσματα, σφυρίγματα και την κατακραυγή του πλήθους γνώρισε για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της βασιλείας του στην Ισπανία, ο Χουάν Κάρλος όταν πήγε να παρακολουθήσει από κοντά, αγώνα μπάσκετ στη Μαδρίτη.

Η αποδοκιμασία χιλιάδων ανθρώπων ήταν πρωτοφανής αλλά όχι απροσδόκητη.

Οφειλόταν στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε και αποκάλυψε σωρεία ατασθαλιών του γαμπρού του Χουάν, Ινάκι Ουρντανγκάριν, εν μέσω οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας.

Ο γαμπρός του 75χρονου βασιλιά της Ισπανίας και παντρεμένος με τη δεύτερη κόρη του μονάρχη,πριγκίπισσα Κριστίνα κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε μεγάλα χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποίαδιατίθεντοσε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που είχε ιδρύσει ο Ινάκι.

Ο βασιλικός γαμπρός θα καταθέσει αύριο κεκλεισμένων των θυρών, κατηγορούμενος για διαφθορά μαζί με την προσωπική γραμματέα της γυναίκας του Κριστίνα.

Ως εκ τούτου, ο Χουάν Κάρλος, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας είναι πλέον αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση, που έπληξε ποτέ τη μοναρχία στην Ισπανία ή έστω από τότε που ανέλαβε το 1975, δύο μέρες μετά το θάνατο του Φράνκο.