ΝΕΑ στοιχεία για την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ φέρνει στο φως η πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό γιατί, όπως φέρεται να διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, το πρώτο πρόσωπο που «άνοιξε» την επίμαχη λίστα –δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου ή κάποιος συνεργάτης του –αναζήτησε σε αυτήν λέξεις-κλειδιά», όπως «George Papandreou», «Papakonstantinou», «Kozani», «Oikonomou» καθώς και άλλα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη της πραγματογνωμοσύνης αλλά και από τις εξηγήσεις που έδωσαν στην Προκαταρκτική οι άνδρες της ΔΕΕ, από τα 47 «ανοίγματα» που έγιναν –από τον πρώτο χρήστη windows user –στη λίστα Λαγκάρντ, τα 27 από αυτά πραγματοποιήθηκαν τα μεσάνυχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή την ημέρα που παρελήφθη η λίστα από τον τότε υπουργό Οικονομικών. Στα συνολικά 27 λήμματα που πληκτρολογήθηκαν έγινε η αναζήτηση του ονόματος του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και της πόλης Κοζάνη, ως άλλοτε εκλογικής περιφέρειας του κ. Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση των πραγματογνωμόνων, στην αναζήτηση της λέξης «Παπανδρέου» από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή συνεργάτη του εντοπίστηκαν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα που φέρουν το συγκεκριμένο επώνυμο αλλά και καταθέτες που είχαν διεύθυνση στην «οδό Παπανδρέου».
ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Η συγκεκριμένη χρονική αναζήτηση αποτελεί, σύμφωνα με μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής, επιβαρυντικό στοιχείο για τον κ. Παπακωνσταντίνου αφού, με τα έως τώρα δεδομένα, ήταν ο μόνος που εκείνο το διάστημα είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ –σ.σ.: ο ίδιος έχει καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς και είχε επαναλάβει στη Βουλή ότι δεν είδε ποτέ τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και κατά συνέπεια δεν γνώριζε ποια ονόματα περιλαμβάνονταν σε αυτήν.
Σύμφωνα πάντα με τα μέλη της Προκαταρκτικής «τα νέα στοιχεία αποτελούν το πρώτο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου που ενισχύει την κατηγορία της αλλοίωσης εγγράφου». Οπως μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά, από την πρώτη στιγμή που την πήρε στα χέρια του δεν αναζήτησε το μεγαλύτερο ποσό αλλά κινήθηκε στοχευμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα», σημείωνε με νόημα ένα εξ αυτών.
Στο μεταξύ, παράταση δεκαπέντε ημερών ετοιμάζεται να ζητήσει η Προκαταρκτική τις επόμενες ημέρες από την Ολομέλεια της Βουλής. Και αυτό γιατί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου τελειώνει η «διορία» που της είχε δοθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΡΟΥ. Βουλευτές της Επιτροπής τοποθετούν ήδη την ολοκλήρωση της έρευνας στα τέλη Μαρτίου καθώς, όπως υποστηρίζουν, προκειμένου να μην καταλήξει η Προανακριτική σε ένα «φιάσκο πλημμελήματος» θα πρέπει να προκύψει και η ύπαρξη κινήτρου από την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση του κακουργηματικού χαρακτήρα της κατηγορίας και απαιτεί χρόνο.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι χρειάζεται να κληθούν άμεσα οι εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου και ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα επί των 2.062 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα έπειτα από ανάθεση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη).
Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν ξανά στην Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τους βουλευτές της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παίρνουν θέση μάχης απέναντι στα πυρά που εξαπέλυσε εις βάρος τους ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον τελευταίο, οι δύο βουλευτές «πρέπει να αυτοεξαιρεθούν από τις εργασίες της Προκαταρκτικής» καθώς «συγγενικά» τους πρόσωπα περιλαμβάνονται στη λίστα. Αργά χθες το βράδυ, πάντως, οι τόνοι έπεσαν, με τον κ. Καπερνάρο να αλλάζει στάση και να μην εμμένει στο αίτημα «αυτοεξαίρεσης» των δύο βουλευτών.
Καλούνται οι συνεργάτες
Σήμερα θα αρχίσουν να καλούνται για διαδοχική κατάθεση οι 35 συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου – εκ των συνολικά 43 –, κάποιοι έχουν καταθέσει ήδη, άλλοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Με συνοπτικές διαδικασίες, των δύο ερωτήσεων, θα πρέπεινα απαντήσουν αν έλαβαν οι ίδιοι προς φύλαξητην επίμαχη λίστα απότον τέως υπουργό.

Τελευταία Νέα