«Δέκα άμεσα μέτρα απαιτούνται να ληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας», προτείνουν 220.000 γιατροί, καθώς η χώρα τείνει να γίνει «ο παχύσαρκος της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την Ακαδημία του Ιατρικού Βασιλικού Κολεγίου, θα πρέπει άμεσα να επιβληθεί φόρος στα αναψυκτικά και ακόμη δύο βασικά μέτρα. Το πρώτο είναι οι αλυσίδες γρήγορης εστίασης (fast food) να μην βρίσκονται κοντά σε σχολεία, ενώ στα νοσοκομεία να καταργηθεί τελείως ό,τι θεωρείται ανθυγιεινό. Μαζί με αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει πολιτική 10 δράσεων για την αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή που έγινε, ένας στους τέσσερις ενήλικες σε ολόκληρη την Αγγλία είναι παχύσαρκος. Το χειρότερο είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον, καθώς αναμένεται ώς το 2050 η παχυσαρκία θα αυξηθεί 60% στους άντρες, 50% στις γυναίκες και 25% στα παιδιά.

Τα δέκα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Ακαδημία του Ιατρικού Βασιλικού Κολεγίου είναι:

  1. Οι δήμοι της κάθε περιοχής να μην δίνουν άδεια λειτουργίες σε αλυσίδες γρήγορης εστίασης που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους αναψυχής ή άλλα μέρη που συχνάζουν παιδιά
  2. Πειραματική φορολόγηση των αναψυκτικών και χυμών που περιέχουν ζάχαρη. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει 1,3 εκ. ευρώ, τα οποία ακολούθως θα επενδύσει σε προγράμματα ελέγχου βάρους.
  3. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να ενημερώνει τους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους για την αλλαγή που πρέπει να κάνουν στις διατροφικές τους συνήθειες και την άσκηση, για όποιο λόγω και εάν έχουν επισκεφτεί τον γιατρό.
  4. Το ΕΣΥ να δαπανήσει περίπου 350 εκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για να αντιμετωπίσει τα ελλείπει προγράμματα ελέγχου βάρους που διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση.
  5. Τη διευκόλυνση βαριατρικής επέμβασης (χειρουργείο απώλειας βάρους) για να βοηθήσει όλους όσους έχουν άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν από παχυσαρκία
  6. Τα νοσοκομεία να υιοθετήσουν τα ίδια διατροφικά πρότυπα για ασθενείς και εργαζομένους, τα οποία εφαρμόζονται στα σχολεία της Αγγλίας.
  7. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να «εξαφανιστούν» από αυτά τα μέρη οι αυτόματοι πωλητές για σνακς και αναψυκτικά, ενώ θα πρέπει να μην χορηγούνται άδειες για τη λειτουργία εστιατορίων γρήγορης εστίασης σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση.
  8. Τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση να διαθέτουν αποκλειστικά υγιεινά φαγητά και τρόφιμα.
  9. Να ξεκινήσει η δράση «ιατρικών επισκεπτών», οι οποίοι θα ενημερώνουν τους νέους γονείς όχι απλώς πως να σιτίζουν τα παιδιά τους, αλλά και να τα εκπαιδεύσουν στην υγιεινή διατροφή.Απαγόρευσης μετάδοσης τηλεοπτικών διαφημίσεων σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά έως τις 9 το βράδυ.