Την πεποίθησή του ότι μπορεί να κερδίσει τον δεύτερο γύρο εξέφρασε με δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.

«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες συμπατριώτες μας του κινήματος της αριστεράς του ΑΚΕΛ, των Νέων Δυνάμεων, τους χιλιάδες συμπολίτες μας του Κέντρου, τους ανέντακτους πολίτες που έδωσαν μαζί μας αυτή την όμορφη μάχη. Συγχαρητήρια στον κ. Αναστασιάδη για την πρώτη θέση στον α’ γύρο, και τον κ. Λιλλήκα και στους πολίτες που τον στήριξαν στον αγώνα που έδωσαν και το αποτέλεσμα που πέτυχαν», είπε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα, λέγοντας ότι «με αυτές τις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα έχουμε πολλά κοινά, ιστορικά στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

«Εχουμε τώρα την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ανάπτυξη χωρίς σκληρές πολιτικές ενάντια στην κοινωνία, με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια την μεθοδικότητα που δώσαμε την μάχη του α’ γύρου θα δώσουμε την μάχη του β’ γύρου», συνέχισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων θα δοθεί η μάχη για την προάσπιση της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή από την κατοχή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τρόπο ισορροπημένο και αποτελεσματικό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την ευημερία των τωρινών και των μελλοντικών γενεών.

«Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα», συνέχισε, και επανέλαβε ότι εάν εκλεγεί θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού.

«Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε για την Κύπρο μας και τον λαό της» κατέληξε.

Λιλλήκας: «Απόψε γράψαμε ιστορία»

«Απόψε γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των κυπριακών εκλογών ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν θα πάρει θέση υπέρ ενός υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Δώσαμε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι στο κατεστημένο, στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς. Σήμερα χαράξαμε μια νέα πορεία, ανατρέψαμε λογικές, ανατρέψαμε παραδόσεις της συντήρησης που αγνοούσαν τους πολίτες και έθεταν τον κομματικό πατριωτισμό πάνω από τον πραγματικό πατριωτισμό. Αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή, πως μια νέα πορεία αρχίζει, ενώ διαβεβαίωσε τους πολίτες πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «αυτά θα τα πούμε τις επόμενες μέρες».

ΕΚΛ: «Οι Κύπριοι θέλουν μια θεμελιώδη αλλαγή πορείας για τη χώρα τους»

Ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γουίλφριντ Μάρτενς συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι θέλουν μια θεμελιώδη αλλαγή πορείας για τη χώρα τους.

»Οι Κύπριοι θέλουν κάποιον που έχει τις ηγετικές ικανότητες και την αξιοπιστία να οδηγήσει Κύπρος έξω από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Δεν είναι κάποιος ο οποίος συμμετείχε και ενέκρινε τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς.

»Είμαι βέβαιος ότι μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών της 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος θα έχει έναν πρόεδρο αξιόπιστό που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη» καταλήγει η δήλωση του κ. Μάρτενς.

Ασμουσεν: «Ησυμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου»

Την ελπίδα πως η συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου θα έχει επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου εξέφρασε ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερθείς στις κυπριακές εκλογές είπε ότι η ΕΚΤ είναι ουδέτερη ως προς το αποτέλεσμά τους.

«Όμως», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε κάποιον με τον οποίο να μπορούμε να συνομιλήσουμε εκεί ώστε να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής».

«Για να εγγυηθούμε την βιωσιμότητα του χρέους θα χρειαστούμε να δούμε, για παράδειγμα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ο προηγούμενος πρόεδρος το απέρριπτε αυτό», συνέχισε ο κ. Ασμουσεν.

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε και να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα ως τα τέλη του Μαρτίου», κατέληξε