Την ανατροπή της χρονιάς πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και με ηγέτες τους Σπανούλη και Χάινς επικράτησε με 87-82 στη Μόσχα της Χίμκι βάζοντας πλέον σοβαρή υποθήκη όχι μόνο για την πρόκριση στα προημιτελικά αλλά και για πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Η νίκη των Πρωταθλητών Ευρώπης αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι ήρθε αμέσως μετά το σοκ του τελικού κυπέλλου και μετά από ένα τραγικό πρώτο 25λεπτο όπου η ελληνική ομάδα είχε μείνει ακόμα στο..Ελληνικό.

Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε και πάλι από το χέρι τον Ολυμπιακό στα κρίσιμα και ήταν ο ηγέτης του, αλλά το «κλειδί» ήταν πως αυτή τη φορά δεν εκβίασε σουτ, αλλά μόλις έβλεπε να έρχεται βοήθεια από την αντίπαλη άμυνα πάνω του, μοίραζε παιχνίδι, ιδιαίτερα στον Χάινς που έκανε θραύση κάτω από τα καλάθια.

Ουσιαστικά ο εκπληκτικός Χάινς έπαιξε για δύο ψηλούς, καθώς ο Τζός Πάουελ ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι παίκτης-φάντασμα και σαφώς δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή βοήθεια στην ομάδα του. Είναι ξεκάθαρα μια μεταγραφή που δεν βγήκε στο ελάχιστο και φυσικά ούτε καν καλύπτει τα μισά από αυτά που έκανε στην άμυνα ο τρελό-Ντόρσεϊ.

Οι Ρώσοι με τον καλύτερο παίκτη τους και από τους κορυφαίους στην Ευρωλίγκα, Ζόραν Πλάνινιτς να «κεντάει» στο παρκέ (17π. – 13 ασιστ) έκαναν ότι ήθελαν στο πρώτο ημίχρονο όπου προηγήθηκαν με 43-35.

Το αξιοπερίεργο είναι πως ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα ρεκόρ στον πρώτο μέρος αφού δεν είχε ούτε ένα λάθος !

Σπάνιο επίτευγμα που όμως δεν το εξαργύρωσε στο ελάχιστο καθώς οι γηπεδούχοι έδωσαν ρεσιτάλ ομαδικότητας σε εκείνο το διάστημα (16 πόντοι) και υπερίσχυσαν κατά κράτος στα ριμπάουντ παίρνοντας 10 παραπάνω στο ημίχρονο.

Η διαφορά πήγε ακόμα και στους 13 πόντους στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου (50-37) καθώς η Χίμκι έχει πραγματικό ψηλό (Πόλ Ντέηβις) και όχι τύπου Πάουελ, ο οποίος έχανε μέχρι και λέι άπ ενώ μεγάλη ζημιά έκανε και ο Λόντσαρ.

Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει άμυνα, έχοντας κουράσει και τον Πλάνινιτς, ενώ άρχισε να βρίσκει και μεγάλα σουτ.

«Το σημείο κλειδί για τη σημερινή μας νίκη είναι η άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και το γεγονός ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά στον τρόπο που γυρίσαμε την μπάλα. Ο Κάιλ Χάινς έκανε τέλειο παιχνίδι, αλλά επίσης και οι Σλούκας, Σπανούλης και Άντιτς ήταν πολύ καλοί σήμερα.

Σέβομαι πολύ την Χίμκι, τον τρόπο που παίζει και η πορεία της ως τώρα μόνο τυχαία δεν είναι. Για αυτό το να παίζεις απέναντί της ειδικά στο γήπεδό της είναι ακόμα πιο δύσκολο» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που είδε τους παίκτες του να ξεκινούν με 0/9 τρίποντα να φτάνουν στα 2/15 (!), αλλά μετά άρχισαν να πέφτουν…μετεωρίτες.

Με 5/6 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο (καθοριστικά τα δύο του Σλούκα και του Λό που έφεραν τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μπροστά με 71-68 στο 35’ και με σερί 12-4) ο Ολυμπιακός γύρισε το παιχνίδι. Όμως το μεγάλο σουτ – δίποντο- το πέτυχε ο Σπανούλης στα 26’’ κρίνοντας ουσιαστικά τον αγώνα (82-78).

«Προφανώς και ήταν μια πολύ σκληρή και σημαντική νίκη για μας. Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα στο πρώτο ημίχρονο κι αν δείτε τους αριθμούς, φαίνεται ότι η Χίμκι έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι με πολλές ασίστ και επιθετικά ριμπάουντ.

»Με τον τρόπο που εμείς παίξαμε σε εκείνο το διάστημα και τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι αντίπαλοί μας, η διαφορά ήταν καλή για μας. Είχαμε υπομονή όμως, βρήκαμε σωστές επιλογές στην επίθεση και όταν βελτιώθηκε η άμυνά μας το παιχνίδι ήρθε σε μας. Είναι η πρώτη ήττα της Χίμκι στην έδρα της ύστερα από πολύ καιρό, κι αυτό κάνει τη νίκη μας ακόμα πιο σημαντική.» πρόσθεσε ο κόουτς του Ολυμπιακού με την ομάδα του να μπαίνει για τα καλά σε τροχιά πρόκρισης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπανικολάου παραδέχτηκε πως η ήττα στον τελικό του κυπέλλου λειτούργησε ευεργετικά καθώς η ομάδα του είχε πολύ υψηλό κίνητρο στον αγώνα της Ρωσίας.

Χίμκι (30/51δ.,4/14τρ.,10/14β., 28-13ρ.): Όγκουστιν 7, Φριντζόν 5 (1), Κόπονεν 8 (2 τρ), Λόντσαρ 19 (8/13δ., 6-3 ριμπ), Ρίβερς, Βιάλτσεφ, Μόνια 4, Πλάνινιτς 17 (7/11δ.,0/4τρ.,3/6β.,5-1ρ. 13 ασιστ), Ντέιβις 20 (8/10δ., 4/4β., 5-4 ριμπ), Νίλσεν 2

Ολυμπιακός (22/44δ.,7/22τρ.,22/25β.,17-11ρ.): Χάινς 19 (7/9διπ.,5/6β., 2-4 ριμπ), Λο 5 (1 τρ), Άντιτς 11 (4/5διπ., 7-1 ριμπ), Σπανούλης 19 (3/7δ., 2/6τρ.,7/8 βολ., 7 ασ), Περπέρογλου 1, Σερμαντίνι 4, Σλούκας 10 (2/3 τρ, 4/4β), Πάουελ, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 14 (5/6δ.,1/3τρ.,1/1β., 2-1ρ.), Κατσίβελης