Το στικάκι με τα αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ που είχε στην κατοχή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ όχι μόνο μίλησε, αλλά οι κρυμμένες πληροφορίες του αποτελούν δικαίωση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το «διά ταύτα» της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας (7ο Τμήμα Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων) έδειξε σαφώς ότι το στικάκι έμεινε ανέγγιχτο από τότε που το παρέδωσε ο Ι. Διώτης στον Ευ. Βενιζέλο και για όσο καιρό παρέμεινε στην κατοχή του. Αντίθετα, από την ημέρα που η λίστα Λαγκάρντ έφτασε πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέχρι και την ημέρα που ο Ι. Διώτης ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να μεταγράψει το ηλεκτρονικό αρχείο, οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναλύοντας τα ίχνη διαπίστωσαν ότι σε διαφορετικούς χρόνους είχαν ανοίξει αρχεία τέσσερις χρήστες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Με βάση τα δεδομένα που βρέθηκαν από την ανάγνωση του USB, κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν μπει στα αρχεία του USB χρήστες με τους εξής κωδικούς: Windows User, S0113601, Userv.

Ο τέταρτος και τελευταίος χρήστης που μπήκε στο αρχείο έχει την κωδική ονομασία Sofia, η οποία ανοίγει ένα και μοναδικό αρχείο την 1η Οκτωβρίου 2012. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη γραμματέα του κ. Βενιζέλου, η οποία άνοιξε το ηλεκτρονικό αρχείο για να διαπιστώσει ότι επρόκειτο για το αναζητούμενο ντοκουμέντο και ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Το ίδιο στικάκι άνοιξε την επόμενη ημέρα για πρώτη φορά ο κ. Βενιζέλος, όταν πια επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, πριν το στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης, σημείωναν με νόημα ότι αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ακουμπήσει το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο, κάτι που ο ίδιος έλεγε από την αρχή. Ως εκ τούτου, συμπλήρωναν από το ΠΑΣΟΚ, καταρρίπτεται το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν δήθεν με τον κ. Βενιζέλο να είναι σε θέση να εκβιάζει με ονόματα που γνώριζε ότι περιλαμβάνονταν στο ηλεκτρονικό αρχείο, το περιεχόμενο του οποίου γνώριζε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι χρήστες μπαινοβγαίνουν στα αρχεία, σύμφωνα πάντοτε με τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο όπου το στικάκι είτε βρισκόταν στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου είτε είχε περάσει στην κατοχή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι υπήρξαν αλλοιώσεις ή διαφορές στα 2.059 κοινά αρχεία που εμπεριέχονται στο USB Διώτη και στο CD που εστάλη εκ νέου από τις γαλλικές Αρχές, ύστερα από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Σε αυτό, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται τα τρία επιπλέον αρχεία, που αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το γεγονός ότι δεν προκύπτουν αλλοιώσεις στο «στικάκι Διώτη» θα το συνεκτιμήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι παράλληλα με τη Βουλή εξακολουθούν ερευνούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις κατά τη διαδρομή του ηλεκτρονικού αρχείου από μη πολιτικά πρόσωπα, που έχουν περάσει ήδη από το γραφείο τους με τη ιδιότητα του υπόπτου.