«Αφήστε μας να λειτουργήσουμε, μην μας βάζετε γραφειοκρατικά εμπόδια». Με το μήνυμα αυτό άνοιξε το πρωί της Πέμπτης τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) ο πρόεδρος της και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Χαρακτήρισε αποτελεσματικότερη την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος και τόνισε ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Σε πολιτική παρέμβαση προχώρησε από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Επανέλαβε στο χαιρετισμό του πως η κυβέρνηση δεν είναι ενός κόμματος, αλλά τριών και χαρακτήρισε ευκαιρία μέσα από τις επικείμενες εργασίες του συνεδρίου του κόμματος να προκύψουν και οι βάσεις για μία νέα προγραμματική συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο.

Στην παραδοχή πως οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις οδήγησαν σε μειωμένη ανταπόκριση των κυβερνήσεων απέναντι στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστηρίζοντας πως τώρα μπορούν να μπουν πιο στέρεες βάσεις συνεννόησης. «Καλά κάνατε και τα βάλατε με το Γενικό Λογιστήριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για θεσμικό πραξικόπημα έκανε λόγο από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παράτασης της σημερινής θητείας των αιρετών, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή με την έκδοση ψηφίσματος από την Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ.