Τμήμα της οροφής του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία κατέρρευσε την-Τετάρτη, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει τη χώρα.

Ωστόσο το υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, για διαρροή ραδιενέργειας, καθώς δεν παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της.

Ο τοίχος που έπεσε δεν εφάπτεται με τον αντιδραστήρα, ενημέρωσε η υπηρεσία τύπου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο, το γεγονός της κατάρρευσης σημαίνει ότι η κατάσταση των κατασκευών του σταθμού συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Το πυρηνικό δυστύχημα

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας της – τότε – Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το δυστύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το δυστύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.