Νευρικό κλονισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ισχυρές αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε δημοσίως ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Η παρέμβαση Μέργου κεραυνοβόλησε το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας κλήθηκαν να κινηθούν άμεσα και να εκτονώσουν το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάστηκε και το ενδεχόμενο άμεσης απομάκρυνσης του κ. Μέργου, αλλά εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως αντίδραση πανικού από την πλευρά της κυβέρνησης και το όλο ζήτημα θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αντί να υποβαθμιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι ο προερχόμενος από τη ΝΔ γενικός γραμματέας βρίσκεται πλέον «υπό επιτήρηση». Ο ίδιος προσπάθησε με ανακοίνωσή του να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι εξέφρασε «προσωπικές απόψεις».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε κινηθεί πυροσβεστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ενώ τον κ. Μέργο έσπευσε να «αδειάσει» πολιτικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι ήδη χαμηλός και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος».

Ο κ. Μέργος άναψε φωτιές στη κυβέρνηση από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Προβάλλοντας συγκριτικούς πίνακες για τα ισχύοντα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποφάνθηκε ότι «μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε σχετικά με την ανάπτυξη», ενώ έκανε ένα βήμα παραπάνω για τις εργασιακές σχέσεις, αναφέροντας ότι «με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν οι μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».

ο συναγερμοσ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο συναγερμός στο Μέγαρο Μάξιμου είχε σημάνει προτού ακόμη ο γενικός γραμματέας κατέβει από το βήμα. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο κ. Μέργος προχώρησε σε μια προσωπική, επιστημονική ανάλυση χωρίς να αντιλαμβάνεται το ειδικό πολιτικό βάρος του αξιώματός του ούτε τα πολιτικά προβλήματα και τη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία που προκάλεσε με την παρέμβασή του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα –τόνιζαν –είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε να υιοθετεί ένα κεντρικό επιχείρημα της τρόικας, λίγο πριν από την επιστροφή των εκπροσώπων της στην Αθήνα και την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγές στη φορολογική συνταγή -ιδίως στην εστίαση και στην αγορά καυσίμων. Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, επικαλούμενοι και τις θέσεις Μέργου, θα ξαναβάλουν στις αρχές Μαρτίου στο τραπέζι το θέμα του κατώτατου μισθού –που, ως γνωστόν, έχει περιοριστεί πλέον στα 586 ευρώ και για νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ.