Στον Βελβενδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, αυτή την εποχή οι αγρότες κλαδεύουν τις ροδακινιές. Στα πόδια του χωριού απλώνεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου της ΔΕΗ και στην καμπυλωτή γέφυρα που ορίζει το γαληνεμένο τοπίο ερασιτέχνες ψαράδες στέκονταν στη σειρά με τα καλάμια τους.

Αυτήν την ατάραχη ζωή της ελληνικής επαρχίας ήρθε να αναστατώσει μια κινηματογραφική ληστεία, που, όπως αποδείχτηκε, περιελάμβανε τα πάντα. Ληστές καταζητούμενους για τρομοκρατική δράση, Καλάσνικοφ και κουκούλες, ανθρωποκυνηγητό και αστυνομικά μπλόκα στα Πιέρια Ορη και στην Εγνατία Οδό, ζωντανές συνδέσεις των καναλιών και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.

Μια εβδομάδα μετά τη διπλή ληστεία με δράστες καταζητούμενους για την τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, ο Βελβενδός μοιάζει να επιστρέφει στην ατάραχη καθημερινότητά του. Παρ’ όλα αυτά, είναι φανερό ότι παντού στο χωριό, στα καφενεία και τον δρόμο, στο σχολείο και στα περιβόλια, όλοι συζητούν και θυμούνται λεπτομέρειες από το διπλό χτύπημα στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομείο.

«Ηταν σαν ταινία, νομίσαμε ότι γινόταν κανονικό γύρισμα. Ενας ηλικιωμένος πλησίασε τον ληστή με το Καλάσνικοφ που στεκόταν στην πλατεία και τον ρώτησε τι πλάνο γυρίζουν… Εκείνος τον έδιωξε ευγενικά, ο ηλικιωμένος όμως στάθηκε πιο πίσω κι ύστερα πλησίασε και τον ξαναρώτησε…».

Ο Μανώλης Κολάνης, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ ακριβώς απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα, παρακολούθησε το σκηνικό της ληστείας από απόσταση αναπνοής. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με χιούμορ την έκταση που έλαβε η υπόθεση, πολλοί εξάλλου στο χωριό έλεγαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως τελικά «καμία δημοσιότητα δεν είναι κακή».

Ο Βελβενδός είναι πλούσιο χωριό με 3.500 κατοίκους, στους δυτικούς πρόποδες των Πιερίων. Τα σπίτια έχουν θέα προς το φράγμα Πολυφύτου, που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ τη δεκαετία του ’70 για να ανακόψει τη ροή του ποταμού Αλιάκμονα. Η τεχνητή λίμνη σκέπασε ολόκληρα χωριά και σήμερα οι τουρίστες σταματούν μόνο για φωτογραφίες στην καμπυλωτή γέφυρα του Πολυφύτου, στον δρόμο για τον Βελβενδό.

Το πρωινό της περασμένης Παρασκευής, πρώτης του μήνα, τα ταμεία της Αγροτικής ήταν γεμάτα, καθώς επρόκειτο να πληρωθούν οι συντάξεις. Πολλοί κάτοικοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που γιόρταζε εκείνη την ημέρα, κι ύστερα κάποιοι ανηφόρισαν αργά προς την τράπεζα. Αρκετοί βλέποντας τους ληστές με Καλάσνικοφ μπροστά τους φοβήθηκαν, οι περισσότεροι απλώς κοιτούσαν αποσβολωμένοι οκτώ άτομα με κουκούλες να κρατούν αποκλεισμένο για 15 λεπτά το χωριό, σε μια ακτίνα 150 μέτρων, από την τράπεζα έως το Ταχυδρομείο. Τις επόμενες μέρες ο Βελβενδός πολιορκήθηκε από αστυνομικούς και τηλεοπτικά συνεργεία.

Μέχρι τη διπλή ληστεία, όπως σημειώνει ο Σπύρος Κουτλιάμπας, το χωριό είχε απασχολήσει την επικαιρότητα χάρη στους δύο συνεταιρισμούς ροδακινοπαραγωγών που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια σημαντικές συμφωνίες με εμπόρους του εξωτερικού. Μάλιστα το 70% της εξαγόμενης συγκομιδής απορροφάται από τη ρωσική αγορά.

ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ. Στην καφετέρια του Βελβενδού, οι παρέες των νέων συζητούσαν για τα σημάδια ξυλοδαρμού στα πρόσωπα των συλληφθέντων. Ορισμένοι έδιναν και μια παράδοξη διάσταση. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το 2010, σχεδόν κανένας δεν ψήφισε στον Βελβενδό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό του Καλλικράτη να ενσωματωθεί το χωριό διοικητικά στον γειτονικό Δήμο Σερβίων. «Η ληστεία προκάλεσε μερική αναστάτωση, όμως ήμασταν μαθημένοι στην ένταση εξαιτίας των κινητοποιήσεων για τον Καλλικράτη» σημειώνει ο Γιάννης Ζορμπάς.

Πολλοί δυσφόρησαν με την ξαφνική δημοσιότητα, τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, έδειχναν να το απολαμβάνουν. «Δεν θέλω να μιλήσω. Αρνήθηκα να βγω μέχρι και στον Παπαδάκη…» ακούστηκε μια αφοπλιστική απάντηση.

Στον δρόμο της επιστροφής για Κοζάνη, τα νερά του Αλιάκμονα άστραφταν στον ήλιο. Στη γέφυρα της τεχνητής λίμνης της ΔΕΗ, ερασιτέχνες ψαράδες στέκονταν για ώρες περιμένοντας μια καλή ψαριά. Η ατάραχη επαρχιακή ζωή αναστατώθηκε από μια ληστεία, έστω και με σύνδεση με την τρομοκρατία, δεν θα δυσκολευτεί όμως να επανέλθει στον ρυθμό της.