Χωρίς συμφωνία στις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου τέλειωσε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, που κράτησε περίπου τρεις ώρες. Η διοίκηση της ΠΝΟ επρόκειτο να αποφασίσει για την συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα το πρωί, ωστόσο ο κ. Μουσουρούλης είχε καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε στη διοίκηση της ΠΝΟ ότι κάποια αιτήματα των ναυτικών μπορούν να ικανοποιηθούν ενώ για άλλα η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Θετικές απαντήσεις πήραν οι ναυτεργάτες στο θέμα της εξόφλησης των οφειλόμενων δεδουλευμένων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες , στη διατήρηση του ΝΑΤ ως κύριου φορέα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , αλλά και στο αίτημα να μην ενσωματωθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας στον ΟΑΕΔ .

Σημεία τριβής παραμένουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που επιτρέπουν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να μειώνουν το προσωπικό των πλοίων κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στα κατώτατα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και η κατάργηση της υποχρεωτικής 12μηνης δρομολόγησης πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η απεργία των ναυτικών προκαλεί ήδη αντιδράσεις στη νησιωτική Ελλάδα. Χθες το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά από την Κρήτη το «Φαιστός Παλάς» που μετέφερε νταλίκες με ευπαθή προϊόντα, ενώ σε επιστολή του προς την ΠΝΟ το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισημαίνει ότι σήμερα οι αντοχές των επιχειρήσεων είναι διαφορετικές σε σχέση με περιόδους πριν από την κρίση.

«Οι επιχειρήσεις έχουν μηδενικά περιθώρια αντοχής ακόμα και για μία ημέρα αποκλεισμού των νησιών και ιδιαίτερα αυτών που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Η ανακοπή των εργασιών τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο, τόσο τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε, όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές.»

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα βρίσκονται εγκλωβισμένα για 6η συνεχή ημέρα στην Ιταλία, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, με τους οδηγούς τους να αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.