Μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στον Βελβενδό Κοζάνης. Μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα γνωστά στην Αστυνομία για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση τα οποία ωστόσο έφεραν πάνω τους πλαστές ταυτότητες και υποστήριζαν ότι ήταν τα πρόσωπα που εμφανίζονταν στις ταυτότητες. Ετσι, έπρεπε να διαπιστωθεί εργαστηριακά ποιοι πραγματικά ήταν. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 25-30 ετών, είχαν αρνηθεί έως αργά χθες το βράδυ να πουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς, κρατώντας σύμφωνα με τις πληροφορίες σκληρή και απαξιωτική στάση απέναντί τους.

Ο συνδυασμός συγκεκριμένων στοιχείων δράσης, για παράδειγμα ότι συμμετείχαν περίπου δέκα άτομα στη διπλή ληστεία ή ότι χρησιμοποίησαν ως μέσο διαφυγής βανάκι βαμμένο εξωτερικά σαν ασθενοφόρο, είχε αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ακόμη και να παρακολουθούνταν από τις Αρχές, εξηγώντας έτσι τη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας και τις συλλήψεις των τεσσάρων σε χρόνο μηδέν. Η Αστυνομία έως αργά χθες περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα στοιχεία των συλληφθέντων. Στα οχήματα με τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν οι ληστές του Βελβενδού βρέθηκε βαρύς οπλισμός που στάλθηκε για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια ώστε να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή ληστείες.

Το χρονικό. Η διπλή κινηματογραφική ληστεία σημειώθηκε στις δέκα χθες το πρωί. Περίπου δέκα πρόσωπα που φορούσαν κράνη και κουκούλες και ήταν οπλισμένα με Καλάσνικοφ εμφανίστηκαν ξαφνικά στο κέντρο του Βελβενδού Κοζάνης και χωρισμένα σε δύο ομάδες εισέβαλαν ταυτόχρονα στην Αγροτική Τράπεζα και στο κατάστημα των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην τράπεζα εισέβαλαν σπάζοντας με βαριοπούλες τη γυάλινη πρόσοψη. Εξω από κάθε υποκατάστημα υπήρχε ένας ληστής που κάλυπτε τους υπολοίπους, ενώ κάτοικοι ανέφεραν ότι στην πλατεία του χωριού βρισκόταν ένας οπλισμένος άνδρας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ο οποίος φαινόταν πως συντόνιζε το διπλό χτύπημα και έδιωχνε τους περαστικούς. Φέρεται μάλιστα να έστρεψε το όπλο εναντίον κατοίκων που επιχείρησαν να πλησιάσουν ενώ καταστηματάρχες κλείστηκαν στα μαγαζιά τους. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι ληστές έβγαλαν τους πελάτες από την τράπεζα και τα ΕΛΤΑ, ενώ η επιχείρηση διήρκεσε τουλάχιστον δέκα λεπτά καθώς οι δράστες περίμεναν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της ΑΤΕ. Η συνολική λεία από τις ληστείες υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, κάποιοι από τους δράστες επιβιβάστηκαν σε δύο κλειστά φορτηγάκια, ένα γαλάζιο και ένα λευκό, στο οποίο μάλιστα είχαν κολλήσει ψεύτικα διακριτικά και σήματα του ΕΚΑΒ. Ακολούθησε άγρια καταδίωξη, στήθηκαν μπλόκα στον δρόμο προς Θεσσαλονίκη και λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη στο ερειπωμένο χωριό Κόμανος, στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ κοντά στην Πτολεμαΐδα, ένας νεαρός που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και άσπρη ιατρική μπλούζα και προσπαθούσε να πυρπολήσει το βανάκι-ασθενοφόρο, όπως αναφέρθηκε. Παράλληλα, αστυνομικοί στη Βέροια ακινητοποίησαν το δεύτερο φορτηγάκι και συνέλαβαν τρία άτομα. Στο όχημα βρέθηκε βαρύς οπλισμός χωρίς να έχει διευκρινιστεί το είδος του. Στο μεταξύ, άλλη ομάδα ληστών ακινητοποίησε στην Καστανιά Ημαθίας γιατρό από την Κοζάνη και άρπαξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Οι άγνωστοι κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη ενώ μέχρι αργά χθες η κινητοποίηση της Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα ήταν πρωτοφανής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων ληστών.